Kim Džong Un u Rusiji usred upozorenja SAD da ne prodaju oružje

Kim Džong Un u Rusiji usred upozorenja SAD da ne prodaju oružje

Severnokorejski lider Kim Džong Un doputovao je u Rusiju, izvestili su u utorak japanski mediji, radi, kako je Kremlj rekao, sveobuhvatnog razgovora sa predsednikom Vladimirom Putinom usred upozorenja Vašingtona da ne bi trebalo dogovoriti ugovor o oružju, prenosi Rojters.

Kim je u nedelju otputovao iz Pjongjanga za Rusiju svojim privatnim vozom, izvestili su u utorak severni državni mediji, u pratnji visokih zvaničnika industrije naoružanja i vojske i ministra spoljnih poslova.

Japanska novinska agencija Kjodo javila je u utorak, pozivajući se na neimenovani ruski zvanični izvor, da je voz u kome je bio Kim stigao na stanicu Hasan, glavnu železničku kapiju za ruski Daleki istok iz Severne Koreje.

„To će biti puna poseta“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. „Biće pregovora dve delegacije, a nakon toga, ukoliko bude potrebno, lideri će nastaviti komunikaciju u formatu jedan na jedan.

Zvaničnik u administraciji Hasana odbio je da komentariše izveštaj o Kimovom dolasku.

Očekuje se da će Putin doputovati u Vladivostok u utorak, gde je trebalo da prisustvuje glavnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma, koja traje do srede.

Očekivalo se da će njegovi sastanci sa Kimom biti na marginama foruma, iako nije bilo potvrde o lokaciji niti da li će Kim prisustvovati događaju.

Američki zvaničnici, koji su prvi rekli da je poseta neizbežna, rekli su da pregovori o oružju između Rusije i Severne Koreje aktivno napreduju i da će Kim i Putin verovatno razgovarati o tome da Rusija dobije oružje za rat u Ukrajini.

Pjongjang i Moskva su negirali da će Severna Koreja isporučivati oružje Rusiji, koja je potrošila ogromne zalihe oružja u više od 18 meseci rata.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA saopštila je da je Kim bio u pratnji vodećih zvaničnika vladajuće Radničke partije, vlade i oružanih snaga.

Vašington i njegovi saveznici izražavaju zabrinutost zbog nedavnih znakova bliže vojne saradnje između Rusije i nuklearno naoružanog Severa. Biće to drugi Kimov samit sa Putinom, nakon što su se sreli 2019. godine.

Severnokorejska delegacija uključuje istaknute članove stranke koji se bave odbrambenom industrijom i vojnim poslovima, uključujući direktora Odeljenja za industriju municije Jo Chun Rionga, rekao je analitičar, što sugeriše da će poseta biti fokusirana na saradnju u odbrambenoj industriji.

„Prisustvo Džo Čun Rjonga ukazuje na to da će Severna Koreja i Rusija zaključiti neku vrstu sporazuma o kupovini municije“, rekao je Majkl Meden, stručnjak za vođstvo Severne Koreje u Vašingtonskom centru Stimson.

Na fotografijama koje su objavili državni mediji vide se vojna počasna straža i gomila ljudi u tamnim odelima i šarenim haljinama kako mašu cvećem i zastavama dok se Kim ukrcava u tamnozeleni voz, za ​​koji se veruje da je oklopljen i nosi drugu specijalizovanu opremu.

U ponedeljak, pošto je voz krenuo ka ruskoj granici, Vašington je obnovio svoja upozorenja Pjongjangu da ne prodaje Rusiji oružje koje bi moglo da se upotrebi u ratu u Ukrajini.

„Pozivamo DNRK da se pridržava javnih obaveza koje je Pjongjang preuzeo da neće snabdevati ili prodavati oružje Rusiji“, rekla je Adrijen Votson, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

DNRK je skraćenica od zvaničnog naziva Severa, Demokratska Narodna Republika Koreja.

Američki Stejt department saopštio je da bi svaki transfer oružja iz Severne Koreje u Rusiju prekršio više rezolucija Saveta bezbednosti UN, koje zabranjuju bilo kakve transakcije oružja sa Severnom Korejom.

„Mi smo, naravno, agresivno sprovodili naše sankcije protiv entiteta koji finansiraju ratne napore Rusije i nastavićemo da sprovodimo te sankcije i nećemo oklevati da na odgovarajući način uvedemo nove sankcije“, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Severna Koreja je jedna od retkih zemalja koja je otvoreno podržala Rusiju od invazije na Ukrajinu prošle godine, a Putin je prošle nedelje obećao da će „planski proširiti bilateralne veze u svim aspektima udruživanjem napora“.

Kao upečatljiv prikaz tih produbljivanja veza, Kim je lično posetio izložbu oružja za ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua kada je posetio Pjongjang u julu, i stajali su zajedno da gledaju vojnu paradu na kojoj su bile zabranjene balističke rakete.

Rusija je, zajedno sa Kinom, glasala za usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti UN još 2017. kojom se Severna Koreja kažnjava zbog lansiranja balističkih projektila i izvođenja podzemnih nuklearnih proba.

Peskov je rekao da će glavna tema razgovora Putina i Kima biti bilateralni odnosi susednih zemalja.

„Nastavićemo da jačamo naše prijateljstvo“, rekao je Peskov.