SAD dozvoljavaju transfer od 6 milijardi dolara kao deo razmene iranskih zatvorenika

SAD dozvoljavaju transfer od 6 milijardi dolara kao deo razmene iranskih zatvorenika

Sjedinjene Države su se odrekle sankcija kako bi dozvolile transfer 6 milijardi dolara iranskih sredstava iz Južne Koreje u Katar, korak koji je potreban za izvršenje ranije najavljene razmene zatvorenika između SAD i Irana, navodi Rojters.

Široki obrisi američko-iranskog sporazuma prema kojem će petorici američkih državljana koje je Iran pritvorio biti dozvoljeno da odu u zamenu za transfer sredstava i oslobađanje petorice Iranaca koji se drže u Sjedinjenim Državama, objavljeni su 10. avgusta.

Prema dokumentu Stejt departmenta u koji je Rojters ugledao, državni sekretar Entoni Blinken je utvrdio da je odricanje od sankcija u interesu nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država.

Dokument koji je poslat komitetima američkog Kongresa predstavlja prvi put da je američka vlada zvanično priznala da pušta petoricu Iranaca zatočenih u Sjedinjenim Državama kao deo sporazuma o obezbeđivanju slobode petoro američkih državljana.

„Da bi olakšale njihovo oslobađanje, Sjedinjene Države su se obavezale da će osloboditi pet iranskih državljana koji su trenutno pritvoreni u Sjedinjenim Državama i dozvoliti transfer približno 6 milijardi dolara iranskih sredstava koja se drže na ograničenim računima u (Republiki Koreji) na ograničene račune u Kataru , gde će sredstva biti dostupna samo za humanitarnu trgovinu“, navodi se u saopštenju.

U dokumentu se navodi da bi transfer sredstava pružio samo „ograničenu korist Iranu“ jer se sredstva mogu koristiti samo za humanitarnu trgovinu.

„Dozvoliti da se ova sredstva prenesu sa ograničenih iranskih računa koji se drže u (Republici Koreji) na račune u Kataru za humanitarnu trgovinu neophodno je da bi se olakšalo oslobađanje ovih američkih državljana“, navodi se u dokumentu.

Prenos 6 milijardi dolara i razmena zatvorenika mogli bi da se održe već sledeće nedelje, navodi osam iranskih i drugih izvora upoznatih sa pregovorima.

Odricanje se odnosi na određene finansijske institucije koje potpadaju pod primarnu jurisdikciju Nemačke, Irske, Katara, Južne Koreje i Švajcarske da učestvuju u transakcijama sa Nacionalnom iranskom naftnom kompanijom, Centralnom bankom Irana i drugim iranskim finansijskim institucijama pod sankcijama SAD.