Poljska potpisala ugovor za skoro 500 lansera HIMARS

Poljska potpisala ugovor za skoro 500 lansera HIMARS

Varšava je odobrila planove za nabavku još 486 lansera artiljerijskih raketnih sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) za koje se nada da će početi da se proizvode u zemlji počevši od kraja 2025. u zajedničkom poduhvatu sa američkim odbrambenim izvođačem Lockheed Martin Corp.

„Naš cilj je da stvorimo situaciju u kojoj će jaka poljska vojska zapravo odvratiti agresora, i mi ćemo to učiniti“, rekao je poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak u ponedeljak u saopštenju u kojem je najavljeno naređenje HIMARS, navodeći uočenu pretnju ruskog ekspanzionizma.

„Kao što sam više puta izjavljivao, u roku od dve godine Poljska će imati najjaču kopnenu vojsku, a jedna od najvažnijih komponenti ove vojske biće raketna artiljerija“, dodao je on.

Najnovija poljska porudžbina HIMARS-a planirana je za isporuku krajem 2025. U kombinaciji sa kupovinom artiljerijskog sistema proizvedenog u SAD 2019. godine, najnoviji dogovor će joj dati ukupno 500 HIMARS jedinica.

Međutim, zapadni vojni izvođači su se borili da održe korak sa rastućom potražnjom za njihovim hardverom usred sukoba između Rusije i Ukrajine. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je ranije ove godine da zapadni vojni blok nije u stanju da proizvede artiljerijsku granu dovoljno brzo da odgovara stopi pucanja Ukrajine.

Lockheed Martin je rekao da će sarađivati sa poljskom industrijom na prilagođavanju kompleta modula lansera i punjača HIMARS koji će se montirati na kamione Jelcz 6Ks6 poljske proizvodnje.

Poljski izvođači takođe očekuju da će dobiti dozvolu za proizvodnju HIMARS municije. „Radujemo se što ćemo zajedno osigurati da Poljska i ceo region budu ispred novih bezbednosnih pretnji“, rekla je izvršna direktorka kompanije Lockheed Martin Paula Hartli.

Sukob u Ukrajini je takođe dao ruskim snagama dovoljno prakse u suprotstavljanju sistemu HIMARS. Ukrajinsko ministarstvo odbrane je u julu priznalo da je Rusija pronašla načine da ometa GPS sistem navođenja za svoje rakete američke proizvodnje, smanjujući njihovu efikasnost.

Ključni poljski izvođači uključeni u program HIMARS će uključivati Polska Grupa Zbrojeniova (PGZ), Huta Stalova Vola (HSV), VZU i MESKO. S obzirom da HIMARS lanser i pripadajuća municija koštaju oko 5,1 milion dolara, poljska opklada na sistem proizveden u SAD može biti procenjena na oko 2,5 milijardi dolara.

HIMARS baterije ugrađene u poljski artiljerijski sistem Homar-A biće u stanju da ispali šest raketa u brzom nizu na dometima od 70 kilometara (43 milje), rekao je Lokid Martin. Kamioni će takođe moći da lansiraju projektile američkog taktičkog raketnog sistema MGM-140 (ATACMS) na dometima do 300 kilometara.