Izrael optužuje Iran da je izgradio aerodrom u južnom Libanu kako bi pokrenuo napade na Izraelce

Izrael optužuje Iran da je izgradio aerodrom u južnom Libanu kako bi pokrenuo napade na Izraelce

Izrael je u ponedeljak optužio Iran da je izgradio aerodrom u južnom Libanu koji bi se koristio kao lansirna platforma za napade na Izraelce preko granice, signalizirajući moguću eskalaciju tenzija između regionalnih neprijatelja, piše AP.

Govoreći na visokoprofilnoj bezbednosnoj konferenciji koju je organizovao Univerzitet Rajhman u blizini Tel Aviva, ministar odbrane Joav Galan je rekao da Iran gradi pistu koja seče kroz šumovite planine samo 20 kilometara od severne granice Izraela. Gallant je pokazao satelitske fotografije za koje je rekao da pokazuju lokaciju na kojoj se mogu videti iranska nacionalna zastava i zastava libanske militantne grupe Hezbolah.

Gallant je naveo da Iran „planira da deluje protiv građana Izraela“, koristeći pistu kao bazu. Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama nije odmah odgovorila na zahtev za komentar. Portparol Hezbolaha odbio je da komentariše izraelske optužbe. Ministar odbrane nije precizirao kada su snimljene satelitske fotografije.

Lokacija koju je dao bila je u blizini brdovitog libanskog grada Džezin, preko granice izraelskog grada Metule. Hezbolah je ranije ove godine pozvao novinare da gledaju vojnu vežbu u obližnjem gradu na jugu Libana.

Satelitski snimci kompanije Planet Labs Inc. koje je Asošiejted pres dobio od 28. jula pokazuju radove na pisti dugoj 1,2 kilometra (3.937 stopa) sa četiri hangara izgrađena na asfaltu istočno od piste. Satelitski snimci iz januara pokazuju da je pista uglavnom neasfaltirana. Izrael je poslednjih godina saopštio da je oborio Hezbolah ili bespilotne letelice povezane sa Iranom lansirane iz Libana i Sirije.

Izrael i Hezbolah, šiitska grupa koja kontroliše veći deo južnog Libana, vodili su rat 2006. Granica je od tada ostala napeta, ali uglavnom tiha, a obe strane su oprezne od još jedne velike konfrontacije.

Ali tenzije su porasle. Hezbolah je, kao i njegov pokrovitelj Iran, posvećen uništenju Izraela, a njegov vođa Hasan Nasralah redovno preti Izraelu. U neobično smelom napadu ranije ove godine, čovek za koga su izraelski zvaničnici rekli da je verovatno povezan sa Hezbolahom infiltrirao se u Izrael iz Libana i detonirao bombu koja je teško ranila jednog izraelskog državljanina. Grupa je takođe dozvolila palestinskim militantnim frakcijama da deluju u njenim uporišta i da ispaljuju raketne baraže prema Izraelu prošlog proleća.

Izrael se žalio na dalje provokacije Hezbolaha, uključujući šatore za koje kaže da je grupa postavila na izraelskoj strani Plave linije — razgraničenja koje su postavile Ujedinjene nacije u svrhu potvrde povlačenja Izraela iz južnog Libana kada je okončao okupaciju u 2000.

U svom govoru, Gallant nije opisao tačno kako će Hezbolah pokrenuti napade sa piste ili koristiti aerodrom u „terorističke svrhe“. On je rekao da će, u slučaju sukoba, Izrael biti spreman da udari Hezbolah „smrtonosnom snagom“ kako bi osigurao da „Hizbolah i Liban plate visoku cenu“.

Izrael smatra Iran svojim najvećim neprijateljem, a Gallant je izneo, kako je rekao, listu iranskih aktivnosti duž različitih frontova Izraela, uključujući podršku militantnim grupama u Pojasu Gaze i okupiranoj Zapadnoj obali.

Na istoj konferenciji, šef izraelske špijunske agencije Mosad u nedelju je optužio Iran da planira smrtonosne napade na izraelske i jevrejske ciljeve širom sveta. David Barnea je rekao da je Izrael spreman da udari počinioce u „srcu Teherana“.