Analiza izdaha pokazuje obećanje u otkrivanju malignog pleuralnog mezotelioma

Analiza izdaha pokazuje obećanje u otkrivanju malignog pleuralnog mezotelioma

Identifikacija i analiza isparljivih organskih jedinjenja u izdahnutom dahu pacijenata sa malignim pleuralnim mezoteliomom pokazala je obećanje kao metoda skrininga za MPM, prema istraživanju koje je danas predstavljeno na Svetskoj konferenciji o raku pluća Međunarodnog udruženja za proučavanje raka pluća (IASLC) 2023. u Singapuru.

Maligni mezoteliom pleure (MPM) je izazovna bolest sa ograničenim mogućnostima lečenja i lošom prognozom. Da bi poboljšali rezultate lečenja i prilagodili terapije pojedinačnim pacijentima, istraživači su istraživali prediktivne markere. Nedavno su se isparljiva organska jedinjenja (VOC) u izdahnutom vazduhu pojavila kao potencijalni neinvazivni markeri bolesti.

Kevin Lamote, dr, sa Univerziteta u Antverpenu, Belgija, i njegove kolege sproveli su studiju sa ciljem da istraže da li analiza izdisanog daha može da razlikuje osobe koje reaguju na terapiju od onih koji ne reaguju (diskriminativno podešavanje) i, ako uspe, da predvidi ishod lečenja ranije ( prediktivno podešavanje) koristeći VOC kao prediktivne biomarkere.

Doktor Lamote i njegov tim su pregledali 13 pacijenata sa MPM i podvrgli ih CT skeniranju pre i svaka tri meseca nakon tretmana, sa odgovorima na tretman koji su ocenjeni kao stabilni (SD) ili progresivni (PD) na osnovu mRECIST kriterijuma. Uzorci daha i pozadine su sakupljeni od pacijenata u svakoj vremenskoj tački korišćenjem spektrometrije pokretljivosti sa više kapilarnih kolona (MCC-IMS) za karakterizaciju VOC. Urađena je laso regresija da bi se identifikovali VOC-i koji bi mogli razlikovati osobe koje su reagovale i one koje nisu odgovorile nakon tretmana. Pored toga, obučen je prediktivni model za predviđanje ishoda lečenja na osnovu povezanih uzoraka daha iz prethodnih poseta.

Studija je pokazala tačnost od 89% (95% CI: 67,9-98,1) u razlikovanju pacijenata sa SD i PD tokom praćenja. Podjednako obećavajući, prediktivni model je postigao isti nivo tačnosti na početku u predviđanju ishoda lečenja. Naročito nije bilo značajnih razlika u pristupima lečenja između pacijenata sa SD i PD, što sugeriše da odabrani VOC mogu biti uključeni u opšte mehanizme ili u korelaciji sa mikrookruženjem tumora umesto da budu specifični za lečenje.

„Identifikacija VOC u izdahnutom dahu predstavlja obećavajuću priliku za neinvazivno otkrivanje i predviđanje ishoda lečenja kod pacijenata sa MPM“, rekao je dr Lamote. „Međutim, da bi se dodatno potvrdila korisnost VOC profila, potrebne su veće populacijske studije. Fino podešavanje VOC profila za svaki tretman takođe može pomoći da se predvidi koji pacijenti će najverovatnije imati koristi od specifičnih terapija, što na kraju dovodi do poboljšanja ukupnog režima lečenja za MPM.“