Neželjena povezanost identifikovana u upotrebi blokatora kalcijumskih kanala i glaukoma

Neželjena povezanost identifikovana u upotrebi blokatora kalcijumskih kanala i glaukoma

Postoji štetna povezanost između upotrebe blokatora kalcijumskih kanala (CCB) i glaukoma, prema studiji objavljenoj na internetu 7. septembra u JAMA Ophthalmologi.

Alan Kastner, MD, iz fondacije National Health Service Foundation Moorfields Eie Hospital i Univerzitetskog koledža u Londonu, i kolege su ispitali povezanost između sistemske upotrebe CCB i glaukoma i srodnih osobina u studiji poprečnog preseka zasnovanoj na populaciji koja je uključivala učesnike UK Biobank sa potpunim podacima za analiza statusa glaukoma, intraokularnog pritiska (IOP) i debljine unutrašnjeg sloja mrežnjače dobijene optičkom koherentnom tomografijom. Podaci su uključeni za 427.480 odraslih (srednja starost, 58 godina), uključujući 33.175 korisnika CCB (7,8 procenata).

Istraživači su otkrili da je upotreba CCB-a, ali ne i drugih antihipertenzivnih agenasa, povezana sa povećanim izgledima za glaukom nakon prilagođavanja ključnih sociodemografskih, medicinskih, antropometrijskih faktora i faktora načina života (odnos šanse, 1,39). Upotreba CCB-a je takođe bila povezana sa tanjim pleksiformnim slojem unutrašnjeg sloja makularnih ganglijskih ćelija i debljinom sloja nervnih vlakana makularne retine (-0,34 i -0,16 µm, respektivno), ali ne i sa IOP.

„Ova studija preseka dodaje dalju podršku štetnoj povezanosti između upotrebe CCB i glaukoma, uprkos tome što nema očigledne povezanosti sa IOP“, pišu autori. „Ovo zahteva dalju istragu kako bi se utvrdilo da li su asocijacije uzročne i da se ispitaju potencijalni osnovni biološki mehanizmi.“

Nekoliko autora je otkrilo veze sa farmaceutskom industrijom.