Premijer Britanije pozvaće Indiju da utiče na Rusku Federaciju po pitanju rata protiv Ukrajine

Premijer Britanije pozvaće Indiju da utiče na Rusku Federaciju po pitanju rata protiv Ukrajine

Britanski premijer Riši Sunak, na sastanku sa svojim indijskim kolegom Narendrom Modijem, tvrdiće da Indija treba da smatra Rusiju odgovornom za njenu invaziju na Ukrajinu i da iskoristi svoj uticaj da pomogne okončanju rata, prenosi FT.

Sunak, prvi britanski premijer indijskog porekla, na putu je za Nju Delhi da prisustvuje godišnjem samitu G20. Ovo je njegovo prvo putovanje u zemlju otkako je preuzeo dužnost.

Očekuje se da će Sunak i Modi, indijski premijer, održati bilateralne razgovore na marginama G20 i razgovarati o napretku u trgovinskom sporazumu koji dve zemlje pokušavaju da sklope.

Uoči putovanja, Dauning strit je rekao da će Sunak takođe pokrenuti pitanje ruske invazije na Ukrajinu i podstaći Modija da zauzme aktivniji diplomatski pristup.

Pres-sekretar britanske premijerke rekao je da će Sunak iskoristiti svaku priliku tokom putovanja da pokaže podršku Velike Britanije Kijevu i „doprinese daljem jačanju globalne podrške“.

Portparol je dodao da Indija, kao najveća svetska demokratija, treba da igra „vitalnu ulogu u razotkrivanju ruskog napada na ljudska prava i samu demokratiju“.

„Iskoristićemo sastanke sa Modijem ili negde drugde da ga ohrabrimo da iskoristi taj uticaj da okonča brutalnu invaziju“, rekao je portparol.

Uprkos Sunakovim planiranim ubeđivanjima, veruje se da je malo verovatno da će indijska vlada zauzeti jači stav protiv Rusije o ratu u Ukrajini.

Indija je ostala neutralna tokom čitavog sukoba, ali Modi je govorio o njegovom uticaju na cene hrane i roba i njihovim implikacijama na njegovu zemlju i druge ekonomije u razvoju.

Dauning strit je naglasio da je već drugu godinu zaredom ruski predsednik Vladimir Putin odlučio da ne prisustvuje samitu G20 i da se Sunak neće stideti da kritikuje svoju smenu, ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, „u lice” tokom vikenda. .

Dan ranije, u četvrtak, 7. septembra, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski imao je telefonski razgovor sa premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom.

Tokom razgovora, Sunak je uverio Zelenskog da će Britanija „stimulisati napredak“ sa zemljama G20 u prevazilaženju crnomorske blokade žitarica od strane Rusije.

Podsetimo, EU planira da iskoristi odsustvo lidera Kine i Rusije na samitu G20 i uspostavi kontakte sa liderima zemalja Globalnog Juga.