Jedna doza HPV vakcine efikasna u prevenciji raka grlića materice na globalnom nivou

Jedna doza HPV vakcine efikasna u prevenciji raka grlića materice na globalnom nivou

Davanje jedne doze vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV) u rutinskim programima imunizacije adolescentkinja bi i dalje značajno smanjilo opterećenje raka grlića materice na globalnom nivou, pokazuju nova istraživanja.

Prema studiji objavljenoj u BMC Medicine, raspored jedne doze humanog papiloma virusa (HPV) ima samo malu razliku u koristima za stanovništvo u poređenju sa rasporedom vakcinacije sa dve doze.

Autori, uključujući i Londonsku školu higijene i tropske medicine (LSHTM), veruju da bi rezultati mogli imati šire implikacije na politiku, posebno u pogledu smanjenja nejednakosti vakcina na globalnom nivou.

Vodeći autor, dr Kiesha Prem iz LSHTM, rekla je: „Vakcinacija protiv HPV-a je veoma efikasna u prevenciji raka grlića materice. Rutinski programi vakcinacije protiv HPV-a obično ciljaju adolescentke između devet i 14 godina i sve je više dokaza koji pokazuju da zaštita od infekcija sa ciljanim tipovima HPV-a nastavlja se više od 15 godina.

„Iako se preporučuje da sve zemlje vakcinišu adolescentkinje vakcinom, mnoge zemlje sa niskim i srednjim prihodima sa visokim opterećenjem raka grlića materice to nisu učinile. Ovakvo malo širenje je vođeno finansijskim ili programskim preprekama za isporuku dve dodatne vakcine van utvrđenog program imunizacije odojčadi.

„Ovo je prva studija koja istražuje globalni uticaj prelaska sa dve doze na režim jedne doze za rutinsku HPV vakcinaciju, koristeći analizu modeliranja koja uzima u obzir različite epidemiološke i demografske profile u različitim zemljama.

„Naša analiza pokazuje da bi raspored vakcinacije protiv HPV-a sa jednom dozom i dalje značajno štitio od raka grlića materice. Ako HPV vakcina sa jednom dozom može dati isti nivo zaštite, to će pojednostaviti isporuku vakcine i niže troškove, potencijalno omogućavajući većem broju zemalja da implementiraju rutinsku vakcinaciju i kao rezultat toga, premostiti jaz u zdravstvenom disparitetu tako što će prevenciju učiniti dostupnijom svim populacijama.

„U Velikoj Britaniji je nedavno objavljeno da će tinejdžerima i drugim pojedincima mlađim od 25 godina koji ispunjavaju uslove sada biti ponuđena jedna doza HPV vakcine umesto dve. Proširivanje ovoga na globalnu strategiju vakcinacije sa jednom dozom moglo bi značajno da smanji opterećenje raka grlića materice. , posebno u regionima sa ograničenim resursima ili regionima gde je postizanje visoke pokrivenosti vakcinama izazovno.“