Nigerija suspenduje skoro sve diplomatske misije

Nigerija suspenduje skoro sve diplomatske misije

Skoro svi ambasadori Nigerije idu kući u remontu diplomatskih misija Abudže, saopštila je kancelarija predsednika Bola Tinubua. Dvojica predstavnika u UN za sada će biti pošteđeni, dodali su.

U saopštenju za javnost koje je u subotu objavio predsednički savetnik Ajuri Ngelale kaže se da je „predsednik Bola Tinubu odmah naložio opoziv svih karijernih ambasadora i ambasadora koji nisu u karijeri sa njihovih dužnosti širom sveta“ sa trenutnim dejstvom.

Prema dokumentu, odluka je doneta kao rezultat „pažljivog proučavanja sadašnjeg stanja u nigerijskim konzulatima i ambasadama širom sveta. ”

Navedeni cilj mere je da se osigura da diplomatska predstavništva Abudže isporuče „efikasnost i kvalitet svetske klase. ”

S obzirom na predstojeću Generalnu skupštinu UN, stalni predstavnici Nigerije u međunarodnom telu sa sedištem u Njujorku i Ženevi izuzeti su od opoziva, rekao je Ngelale.

Prema Rojtersu, afrička nacija ima 109 diplomatskih misija širom sveta.

Tinubu, koji je preuzeo dužnost krajem maja ove godine, od tada je zamenio načelnika odbrane Nigerije, zajedno sa šefovima vojske, mornarice i vazduhoplovstva. U junu je predsednik takođe raspustio odbore federalnih vladinih institucija, agencija i državnih preduzeća.

Među reformama koje je do sada sproveo predsednik je ukidanje subvencija za gorivo, sa ciljem da se sredstva preusmere ka sektoru poljoprivrede. Ova mera je, međutim, dovela do naglog povećanja troškova hrane i prevoza u Nigeriji.