Evropska komisija: Maskova nova politika na Tviteru pomogla je ruskoj propagandi

Evropska komisija: Maskova nova politika na Tviteru pomogla je ruskoj propagandi

Iks Elona Maska (bivši Tviter) igrao je veliku ulogu u omogućavanju ruske propagande o Ukrajini da dopre do šire publike nego pre nego što je Moskva pokrenula svoj rat, kaže se u studiji koju je ove nedelje objavila Evropska komisija, navodi Vašington post.

Prema jednogodišnjoj studiji, uprkos dobrovoljnoj obavezi da se preduzmu mere protiv ruske propagande od strane najvećih operatera društvenih medija, uključujući Metu, ruske dezinformacije protiv Ukrajine su napredovale.

Dozvoljavanje dezinformacija i govora mržnje da se šire bez ograničenja predstavljalo bi kršenje Zakona o digitalnim uslugama, zakona EU o društvenim medijima, da je bio na snazi prošle godine, navodi se u istraživanju.

„Tokom 2022. godine, publika i doseg naloga na društvenim mrežama usklađenih s Kremljom značajno su se povećali širom Evrope. Preliminarne analize sugerišu da su domet i uticaj naloga koje podržava Kremlj dodatno porastao u prvoj polovini 2023. godine, posebno podstaknuti ukidanjem Tviter bezbednosnih standarda“, saopštila je EK.

EU je zauzela daleko agresivniji regulatorni pristup dezinformacijama koje podržava vlada od Sjedinjenih Država, navodi se u izveštaju.

Zakon o digitalnim uslugama, koji je za najveće kompanije na društvenim mrežama stupio na snagu 25. avgusta, zahteva od njih da procene rizik od lažnih informacija, zaustave najgore da budu podstaknuti algoritmima i podvrgnu reviziju njihovog rada.

Odvojeno, evropske sankcije ruskim državnim medijima navele su Jutjub i druge platforme da zabrane RT, rusku novinsku kuću.

Pod Muskovim vlasništvom, X je odustao od medijskih etiketa povezanih sa državom koje je prikačivao na RT i druge račune pod kontrolom Kremlja. Propagandisti su takođe platili za program verifikacije plavim čekovima platforme kako bi svoje objave učinili istaknutijim.