Vijesti: Trojica maloletnika policajcu ukrala karticu i pobegla iz pritvora

Vijesti: Trojica maloletnika policajcu ukrala karticu i pobegla iz pritvora

Trojica maloletnika, pritvorena u službenim prostorijama podgoričke policije, uzela su službeniku karticu za otvaranje vrata i mobilni telefon i odšetali kroz garažu. Kako navode Vijesti, jedan od trojice maloletnika osumnjičen je za teško ubistvo, koje je počinio nakon bekstva.

Iz policijskog pritvora u Podgorici prvog juna nije pobegao samo sedamnaestogodišnji L. H. (2006), koji je potom osumnjičen za teško ubistvo, već još dva maloletnika, V. Z. i B. Z., nezvanično saznaju Vijesti.

Prema istom izvoru, oni su od službenika policije podgoričkog Odeljenja bezbednosti (OB) ukrali mobilni telefon i službenu karticu i nesmetano se udaljili iz zgrade.

Isti izvor navodi i da su mogli, da su hteli, da omoguće i drugim pritvorenicima da napuste službene prostorije Odeljenja bezbednosti.

Iz Uprave policije (UP), prethodno su Vijestima potvrdili bekstvo L. H. i kazali da će zbog toga jedan službenik te institucije disciplinski odgovarati. 

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici Duško Milanović juče je rekao Vijestima da „u ovom tužilaštvu zasad nije formiran predmet u vezi sa postupanjem policijskih službenika u odnosu na mldb. L. H., V. Z. i B. Z., a povodom njihovog bjekstva iz prostorija za zadržavanje UP OB Podgorica“.

Kako je Vijestima ispričao nezvanični izvor, u vreme bekstva, L. H. se nalazio u jednoj, a druga dva maloletnika, u drugoj pritvorskoj prostoriji. Jedan od njih je, postavljajući „lopovsku“, pomogao drugome da izađe kroz otvor za ventilaciju, nakon toga je sa druge strane otvorio i prostoriju u kojoj je bio sa cimerom i ovu u kojoj je L. H.

Pošto su izašli iz pritvorskih soba, navodi isti izvor, oni su od službenika policije, koji je spavao, uzeli mobilni telefon i karticu koja omogućava otključavanje vrata. Potom su, navodi izvor Vijesti, kroz garažu izašli i tako napustili zgradu Uprave policije.

Tri maloletnika, kako je nezvanično rečeno Vijestima, poznaju se od ranije i zajedno su vršili i krivična dela – krađe.

L. H. je, po bekstvu iz pritvora 1. juna, pet dana kasnije uhapšen, pod sumnjom da je počinio teško ubistvo.

Telo sedamdesetdvogodišnje F. B. pronađeno je 6. juna na Vrelima ribničkim, u naselju Konik, u Podgorici, a istog dana policija je saopštila da je uhapsila starijeg maloletnika zbog sumnje da je počinio taj zločin.

Iz UP su tada saopštili da su ih o telu starije ženske osobe obavestili građani. Javnost nije informisana ni da je L. H. pet dana pre nego što je nađeno telo starice, bio u pritvoru zbog drugog krivičnog dela i da je i pobegao iz pritvorskih prostorija.Slučaj je u javnost dospeo nakon što se L. H. samovoljno udaljio iz Centra za decu i mlade „Ljubović“, gde je, zbog krivičnog dela teško ubistvo, po isteku pritvora od 60 dana, a do okončanja pripremnog postupka, smešten po rešenju Višeg suda.

Vijesti su, imajući uvid u spise suda, saznale da je sud, pri izricanju privremene mere smeštanja u „Ljubović“ bio u saznanju da je L. H. pre ubistva starice bio lišen slobode i da je pobegao iz pritvorskih prostorija u Podgorici.

Nije, međutim, bilo poznato i kada se to tačno desilo u odnosu na ubistvo.

Vijesti su tada uputile pitanja, nakon čega je Uprava policije potvrdila navode o bekstvu i precizirala da je L. H. iz pritvora pobegao 1. juna.

Tada su rekli i da je maloletnik u službenim prostorijama boravio zbog drugog krivičnog dela i da je, zbog bekstva L. H., protiv jednog službenika pokrenut postupak zbog teže povrede službene dužnosti. Vijesti navode i da iz UP nije rečeno da su istog dana, s tim maloletnikom policiji pobegla i dva njegova vršnjaka.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova pre dva dana rekli su Vijestima da je Odeljenje za unutrašnju kontrolu policije pokrenulo postupak utvrđivanja odgovornosti zbog bekstva L. H. iz policijskog pritvora u Podgorici.

Kazali su i da inspektori tog sektora MUP-a istovremeno proveravaju i postupanje policije, nakon zahteva za pomoć uprave “Ljubovića”, gde je maloletnik, nakon što je osumnjičen za teško ubistvo, bio smešten, pa pobegao.

L. H. je nakon tog bekstva počinio još jedno krivično delo – teška krađa, a nakon što je posle trodnevne potrage uhvaćen, određen mu je pritvor u trajanju 30 dana.

Zbog bekstva maloletnog lica iz pritvorskih prostorija, detalje je tražio i Savet za građansku kontrolu rada policije.

U vezi sa postupanjem policije Vijesti su uputile zahtev za slobodan pristup informacijama i tražile uvid u svu dokumentaciju koja se odnosi na događaj od 1. juna, kao i dokumentaciju u svim postupcima koji su se vodili, odnosno koji se vode kod MUP-a i/ili Uprave policije u odnosu na službenika koji je, prema UP, jedini odgovoran za bekstvo maloletnika iz pritvora.

Iz ODT Podgorica naveli su za Vijesti da je u tom tužilaštvu protiv maloletnih L. H., V. Z. i B. Z. formiran predmet “zbog osnovane sumnje da su izvršili produženo krivično djelo teška krađa”.

“Navedena lica su po nalogu postupajućeg tužioca lišena slobode, nakon čega je predloženo sudu da im odredi pritvor. Ovo tužilaštvo je dana 4. 7. 2023. godine Osnovnom sudu u Podgorici protiv navedenih lica podnijelo predlog za izricanje kazne maloljetničkog zatvora”, navodi se u odgovoru Vijestima.

U vreme izricanja tog predloga, L. H. je bio u pritvoru zbog sumnje da je počinio krivično delo teško ubistvo. Prema informacijama Vijesti, druga dva maloletnika u to vreme bila su u bekstvu.