Mađarski veto: EU ponovo nije uspela da postigne dogovor o 500 miliona evra iz fonda koji pomaže Ukrajini u naoružanju

Mađarski veto: EU ponovo nije uspela da postigne dogovor o 500 miliona evra iz fonda koji pomaže Ukrajini u naoružanju

Ministri spoljnih poslova EU na neformalnom sastanku u Toledu nisu mogli da postignu dogovor o dodeli osme tranše od 500 miliona evra iz Evropskog mirovnog fonda za finansiranje vojnih potreba Ukrajine.

Borel je napomenuo da se na sastanku razgovaralo o njegovom predlogu da se izdvoji 20 milijardi evra za finansiranje vojne pomoći Ukrajini u okviru Evropskog fonda za mir u naredne četiri godine.

On je rekao da su ministri spoljnih poslova EU pokazali svoju odlučnost da nastave da podržavaju Ukrajinu vojnom pomoći sve dok je to potrebno. Borel je izrazio nadu da će Savet EU pristati na njegov predlog do kraja godine.

Istovremeno je izrazio žaljenje što je osma tranša od 500 miliona evra iz Evropskog mirovnog fonda i dalje blokirana. Kao što znate, Mađarska se protivi dodeli ovih sredstava.

„Nadam se da ćemo uspeti da ga otključamo u narednim nedeljama. Ali to je problem koji tek treba da se reši“, naveo je Borel.

Mađarska se protivi dodeli još jedne tranše od 500 miliona evra iz Evropskog fonda za mir državama članicama EU zbog uključivanja Ukrajine mađarske OTP banke na listu „sponzora rata“.

Mađarska je već nekoliko puta blokirala dodelu ove tranše državama članicama EU, navodeći isti problem.

Evropski mirovni fond, osnovan 2021. godine, je vanbudžetski instrument EU koji ima za cilj povećanje sposobnosti EU da spreči sukobe i izgradi mir. Iz ovog fonda zemlje EU dobijaju nadoknadu za vojnu pomoć dostavljenu Ukrajini.

Mađarska se u julu usprotivila pokušaju EU da stvori dugoročni fond do 20 milijardi evra za podršku ukrajinskoj vojsci.