Kina usavršava svoje sposobnosti protiv podmornica usred tenzija u Južnom kineskom moru

Kina usavršava svoje sposobnosti protiv podmornica usred tenzija u Južnom kineskom moru

Kineska vojska saopštila je da je nedavno održala intenzivne vežbe protiv podmornica u strateški važnom Južnom kineskom moru kao deo napora da poboljša svoje sposobnosti usred rastućih pomorskih tenzija sa susedima i njihovim saveznicima, piše Rojters.

U neotkrivenoj oblasti u Južnom kineskom moru, više od deset letova protivpodmorničkih patrolnih aviona je neprekidno radilo više od 40 sati tražeći podmornice i simulirajući napade, navodi se u saopštenju Južnog komandnog teatra Narodne oslobodilačke armije Kine. u ponedeljak.

„Ona je efektivno usavršila vojne borbene sposobnosti danonoćne vazdušne borbe protiv podmornica“, navodi se u saopštenju. Vežba je izvedena kasno uveče i u ranim jutarnjim satima kako bi se steklo iskustvo u različitim satima.

U saopštenju se ne navodi da li su u toj oblasti identifikovane neke nekineske podmornice.

Bila je to jedna od nekoliko ovakvih vežbi ove godine i deo je širih aktivnosti kineske vojske u indo-pacifičkom regionu.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici su takođe pojačali vojne aktivnosti, posebno u Južnom kineskom moru, na koje većinu polaže Peking.

Prošle nedelje, šefovi odbrane SAD i Indonezije rekli su da su kineske teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru „neu skladu sa međunarodnim pravom“. Američka mornarica je dodala da „agresivno ponašanje“ Kine u toj oblasti, uključujući upotrebu vodenih topova protiv filipinskog broda, mora biti osporeno i provereno.

Najveća od napred raspoređenih flota američke mornarice, Sedma flota, sa sedištem u Japanu, upravlja sa čak 70 brodova i ima oko 150 aviona i više od 27.000 mornara.

Američka mornarica takođe koristi oko dvadesetak podmornica na nuklearni pogon širom Pacifika. Sposobnost nuklearnih podmornica saveznika SAD u regionu biće dodatno poboljšana u narednim godinama sporazumom AUKUS između Sjedinjenih Država, Australije i Britanije.

„Japan i Sjedinjene Države imaju česte podmorničke aktivnosti u regionu“, rekao je kineski vojni komentator Song Zhongping, ali te aktivnosti nisu obelodanjene.