Više ukrajinskih dronova napalo Rusiju nakon udara aviona na aerodrom

Više ukrajinskih dronova napalo Rusiju nakon udara aviona na aerodrom

Ukrajinske bespilotne letelice napale su više ciljeva u Rusiji u sredu uveče, noć nakon što su bespilotne letelice pogodile najmanje šest regiona duboko u Rusiji u jednom od najširih rafala do sada u kampanji Kijeva da okrene sukob Moskvi.

Jedan od udara dronova, koji je gađao aerodrom daleko od ukrajinskih granica, uništio je vojne transportne avione na zemlji.

U odvojenom incidentu, ukrajinska vojska je saopštila da je šest njenih vojnika poginulo u utorak u padu dva helikoptera u blizini Bahmuta na istoku zemlje. Nije dalo detalje o tome šta se dogodilo, ali je rečeno da su svi muškarci policajci.

Rusija je kasno u sredu saopštila da su njene protivvazdušne jedinice oborile dve ukrajinske bespilotne letelice u južnom regionu Brjanska. Šef Krima, koji je Rusija pripojila Ukrajini 2014. godine, rekao je da je tamo presretnuta ukrajinska krstareća raketa.

Ruski zvaničnici su prethodne noći opisali napade na Brjansk i pet drugih regiona, uključujući Moskovsku oblast i Pskov na severu, gde su četiri vojna transportna aviona oštećena u ogromnom požaru na aerodromu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da napadi „neće proći nekažnjeno“ i da bespilotne letelice ne bi mogle da dođu tako daleko do ruske teritorije bez pomoći Zapada.

Napadi su se poklopili sa najtežim vazdušnim udarima Rusije na prestonicu Ukrajine mesecima. Vlasti u Kijevu su saopštile da su najmanje dve osobe poginule kada su ostaci presretnutih projektila pali na četiri lokacije.

Rojters je snimio snimak vatrene lopte koja pada sa noćnog neba u blizini supermarketa. Moskva je saopštila da je pogodila komandne i obaveštajne ciljeve.

U Rusiji je guverner Pskova na Telegram postavio video na kojem se vidi ogroman požar uz zvuke sirena i eksploziju u vazduhoplovnoj bazi. Drugi video koji je objavljen na mreži prikazuje protivvazdušne sisteme u akciji oko grada, 32 km (20 milja) istočno od granice Rusije sa Estonijom koja je članica NATO-a.

Moskva je saopštila da je osujetila sve napade. Rusija obično opisuje sve ukrajinske udare dronovima kao neuspešne, bez obzira na štetu na zemlji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija radi na tome odakle su lansirani dronovi kako bi sprečila dalje napade. Predsednik Vladimir Putin je odmah obavešten, kao što bi bio slučaj sa svakim takvim „masovnim napadima“, rekao je Peskov.

Kijevska vlada je potvrdila da su ruski avioni uništeni u Pskovu, ne komentarišući prirodu njihovog uništenja. Generalno odbija komentare o napadima na teritoriju unutar Rusije, iako kaže da ima pravo da pogađa vojne ciljeve.

„Da, četiri transportna aviona Il-76 su uništena u Pskovu na aerodromu, ne mogu se popraviti. Takođe, nekoliko drugih (aviona) je oštećeno, ali informacije se proveravaju“, rekao je Andrij Jusov, portparol ukrajinskog GUR-a. vojne agencije, rekao je Rojtersu.

[1/2] Oblačić dima je obasjan bljeskom svetlosti usred napada dronom u Pskovu u Rusiji, na ovoj fotografiji dobijenoj sa video snimka na društvenim mrežama objavljenog 30. avgusta 2023. TELEGRAM / MIKHAIL VEDERNIKOV/preko REUTERS-a dobijaju licencna prava

Zapadni saveznici Ukrajine generalno joj zabranjuju da koristi oružje koje isporučuje za napad na Rusiju, ali kažu da Ukrajina ima pravo da izvodi takve udare svojim oružjem.

Napadi na Rusiju poslednjih nedelja, uključujući ponovljene udare bespilotnih letelica na centar Moskve, prvi put su doveli do rata mnogim Rusima, iako su Ukrajinci poslednjih godinu i po dana proveli u stalnoj opasnosti od vazdušnih udara.

„Sve dok Putin ostane predsednik, rat će se nastaviti. Uvlačeći Rusiju sve dublje i dublje u ponor haosa“, napisao je Mihail Poldoljak, viši pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, na Ks.

Moskva je tokom celog rata nemilosrdno gađala ukrajinske gradove raketama dugog dometa i bespilotnim letelicama. Hiljade ukrajinskih civila je ubijeno.

Ukrajina je saopštila da je njena protivvazdušna odbrana tokom noći oborila 28 ruskih projektila i 15 od 16 ispaljenih dronova.

Ukrajinske snage vode ofanzivu skoro tri meseca. Oni tek treba da postignu proboj ruske minirane i utvrđene odbrane, iako su ove nedelje rekli da su probili prvu glavnu odbrambenu liniju.

Portparol vojske Andrij Kovaljov rekao je u četvrtak nacionalnoj televiziji da ukrajinske snage napreduju na istoku, u blizini Bahmuta i u sektoru Melitopolja, gde pokušavaju da se pomere ka jugu do Azovskog mora.

Ruski vojni izveštaji govorili su o snagama koje su odbile pet pokušaja ukrajinskog napredovanja na istoku.

Na periferiji Sankt Peterburga, sledbenici Jevgenija Prigožina, šefa ruske privatne vojske Vagner, odali su počast na groblju sa zelenilom gde je sahranjen šest dana nakon što je poginuo u avionskoj nesreći. Počast ostavljen pored cveća glasio je: „Biti ratnik znači živeti večno“.

Kremlj je rekao da je lažna igra jedan od uzroka koji se istražuju za nesreću.

„Očigledno je da se razmatraju različite verzije, uključujući i verziju – znate o čemu govorimo – recimo, namerno zverstvo“, rekao je portparol Peskov.

Prigožin, dva najviša Vagnerova poručnika i četiri telohranitelja bili su među 10 ljudi koji su poginuli kada se njegov privatni avion srušio u nerazjašnjenim okolnostima 23. avgusta, dva meseca nakon što je Vagner krenuo na Moskvu u kratkoj pobuni.

Kremlj je odbacio kao „apsolutnu laž“ sugestije Zapada da je Putin odgovoran..