Za novi pristup borbi protiv malarije, studija se fokusira na posebne RNK molekule u humanom parazitu malarije

Za novi pristup borbi protiv malarije, studija se fokusira na posebne RNK molekule u humanom parazitu malarije

Malarija zarazne bolesti koju prenose komarci dovela je do oko 241 miliona kliničkih epizoda i 627.000 smrtnih slučajeva u 2020. Kod male dece i trudnica koje žive u oblastima gde je bolest endemska, glavni uzrok smrti je Plasmodium falciparum, najvirulentniji, najrašireniji, i smrtonosni ljudski parazit malarije.

Naučnici žele da razumeju mehanizme koji regulišu ekspresiju gena kroz različite faze životnog ciklusa P. falciparum jer takvo znanje može pomoći u otkrivanju novih antimalarijskih terapija. Jedan fokus njihovog istraživanja su „lncRNA“, koji su dugi nekodirajući molekuli ribonukleinske kiseline koji se nalaze u ćelijama eukariota – organizama čije ćelije imaju jezgro. Mnoge nekodirajuće RNK su povezane sa rakom i neurološkim poremećajima. Otkriveno je da LncRNA takođe regulišu strukturu genoma i ekspresiju gena.

Tim predvođen Karine Le Roch, profesorkom molekularne, ćelijske i sistemske biologije na Univerzitetu Kalifornije, Riverside, proučavao je ulogu lncRNA u P. falciparum i otkrio da jedna lncRNA — lncRNA-ch14 — delimično reguliše seksualnu diferencijaciju i određivanje pola kod P. falciparum.

„Sada možemo ciljati specifične lncRNA da zaustavimo napredovanje životnog ciklusa P. falciparum, uključujući seksualnu diferencijaciju“, rekao je Le Roch. „Pronašli smo dokaze da su lncRNA raspoređene u različitim ćelijskim odeljcima u P. falciparum. U zavisnosti od njihove lokalizacije, utvrđeno je da igraju važnu ulogu u regulisanju ekspresije gena i progresije životnog ciklusa parazita malarije.“

Rezultati studije se pojavljuju u Nature Communications.

Istraživački tim je identifikovao 1.768 lncRNA u P. falciparum, od kojih 718 lncRNA nikada ranije nije identifikovano. Tim je potvrdio da su neke od ovih novih lncRNA kritične za napredovanje životnog ciklusa parazita.

„Naša otkrića donose novi uvid u ulogu lncRNA u kapacitetu P. falciparum da izazove malariju, regulaciju gena i seksualnu diferencijaciju“, rekao je Le Roch, koji rukovodi UCR-ovim Centrom za infektivne bolesti i istraživanje vektora. „Ovo može otvoriti nove puteve za ciljane pristupe terapijskim strategijama protiv P. falciparum koje imaju za cilj zaustavljanje progresije životnog ciklusa parazita i njegove seksualne diferencijacije i blokiranje prenošenja parazita na komarce.“

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa naučnicima sa Univerziteta u Vašingtonu, školom javnog zdravlja Džons Hopkins Blumberg i Institutom Vellkom Sanger.