Sudanske paravojne snage podržavaju prekid vatre i razgovore o budućnosti zemlje

Sudanske paravojne snage podržavaju prekid vatre i razgovore o budućnosti zemlje

Sudanske paravojne Snage za brzu podršku saopštile su da su otvorene za dugoročni prekid vatre sa vojskom i predstavile svoju viziju „Preporođenog Sudana“, inicijative koja bi mogla da oživi napore za održavanje direktnih pregovora između zaraćenih stranke, piše Rojters.

Saopštenje je usledilo u trenutku kada borbe između RSF i vojske ulaze u 20. nedelju, a nijedna strana ne tvrdi pobedu, dok su milioni ljudi proterani iz svojih domova u glavnom gradu i drugim gradovima.

Ujedinjene nacije su upozorile na „humanitarnu katastrofu epskih razmera“, sa sve većom glađu, kolapsom zdravstvene zaštite i uništenom infrastrukturom. RSF i savezničke milicije takođe su optuženi za etničko čišćenje u Zapadnom Darfuru.

Dve strane krive jedna drugu za početak rata 15. aprila, nakon višenedeljnih tenzija oko integracije njihovih trupa u jedinstvenu silu kao deo tranzicije ka demokratiji.

Dve strane zajedno vode zemlju od svrgavanja Omara al-Bašira 2019. i potiskivanja civilnih političara iz vlade pučem 2021. godine.

U saopštenju objavljenom kasno u nedelju, lider RSF-a general Mohamed Hamdan Dagalo izgleda da je spreman da pregovara sa vojskom o obliku buduće sudanske države, nadilazeći tehničke detalje trajnog prekida vatre koji su ometali posredničke napore koje sponzorišu Saudijska Arabija i SAD.

„Napori za okončanje dugotrajne krize moraju biti usmereni ka postizanju trajnog prekida vatre, zajedno sa sveobuhvatnim političkim rešenjima koja se bave osnovnim uzrocima ratova u Sudanu“, navodi se u saopštenju.

U okviru svog plana „Preporođeni Sudan“, Dagalo je obavezao RSF na ranije postavljene principe kao što su federalna, multikulturalna vladavina, demokratski izbori i jedinstvena vojska.

Saopštenje je usledilo nakon što je načelnik vojske general Abdel Fatah al-Burhan stigao u nedelju u Port Sudan na svoj prvi put van prestonice od izbijanja borbi. Vladini izvori kažu da će otputovati u Saudijsku Arabiju i Egipat na razgovore.

Prodemokratski političari upozorili su Burhana da ne najavljuje novu vladu, rekavši da će to podstaći RSF da formira paralelnu vlast.

Čini se da regionalni posrednici prihvataju buduću ulogu vojnika u prelaznoj vladi.

Ali u petak, ambasador Sjedinjenih Država, jedan od glavnih sponzora post-Baširove tranzicije, napisao je na Ks da „zaraćene strane, koje su pokazale da nisu sposobne da vladaju, moraju prekinuti sukob i preneti vlast na civilna prelazna vlada“.