Više od 600 vatrogasaca uz podršku aviona koji bacaju vodu bore se da kontrolišu šumske požare u Grčkoj

Više od 600 vatrogasaca uz podršku aviona koji bacaju vodu bore se da kontrolišu šumske požare u Grčkoj

Više od 600 vatrogasaca, uključujući pojačanje iz nekoliko evropskih zemalja, uz podršku flote aviona i helikoptera koji bacaju vodu, borilo se u nedelju sa tri uporna velika požara u Grčkoj, od kojih dva besne danima.

Ogroman požar u severoistočnim regionima zemlje Evros i Aleksandropolis, za koji se veruje da je izazvao smrt 20 ljudi, gori već deveti dan.

Požar, jedan od najvećih pojedinačnih šumskih požara koji je ikada pogodio državu Evropske unije, desetkovao je ogromne površine šuma i spaljenih kuća u rubnim oblastima grada Aleksandrupolisa. U nedelju ga je borilo 295 vatrogasaca, sedam aviona i pet helikoptera, saopštila je vatrogasna služba.

Požar je spržio 77.000 hektara (770 kvadratnih kilometara) zemlje i imao 120 aktivnih žarišta, saopštila je u nedelju Služba za upravljanje vanrednim situacijama Kopernikus Evropske unije.

Kopernik je komponenta za posmatranje Zemlje svemirskog programa EU i koristi satelitske snimke za obezbeđivanje podataka o karti.

Na severozapadnom obodu grčke prestonice, još jedan veliki šumski požar već danima bukti, palio je domove i palio nacionalni park na planini Parnita, jednoj od poslednjih zelenih površina u blizini Atine. Vatrogasna služba saopštila je da 260 vatrogasaca, jedan avion i tri helikoptera pokušavaju da ukrote plamen.

Treći veliki požar izbio je u subotu na kikladskom ostrvu Andros i još uvek je bio van kontrole u ​​nedelju, a vatru su gasila 73 vatrogasca, dva aviona i dva helikoptera. Sumnja se da su udari groma izazvali taj požar.

Grčku su mučile dnevne izbijanja desetina požara tokom protekle nedelje, jer su olujni vetrovi i vrući, suvi letnji uslovi u kombinaciji izazvali plamen i ometali napore za gašenje požara. Vatrogasci su u subotu ugasili 122 požara, uključujući 75 koji su izbili u 24 sata između petka uveče i subote uveče, saopštila je vatrogasna služba.

Pošto su vatrogasne snage istegnute do krajnjih granica, Grčka je pozvala u pomoć druge evropske zemlje. Nemačka, Švedska, Hrvatska i Kipar su poslale avione, dok desetine rumunskih, francuskih, čeških, bugarskih, albanskih, slovačkih i srpskih vatrogasaca pomažu na terenu.

Sa svojim toplim i suvim letima, zemlje južne Evrope su posebno sklone požarima. Zvaničnici Evropske unije krivili su klimatske promene za sve veću učestalost i intenzitet šumskih požara u Evropi, napominjući da je 2022. bila druga najgora godina za štetu od šumskih požara u istoriji posle 2017.

Uzroci dva najveća požara u Grčkoj još nisu utvrđeni. Za neke od manjih požara, zvaničnici su rekli da se sumnja na palež ili nemar, a nekoliko ljudi je uhapšeno.

Zvaničnici vatrogasne službe uhapsili su u subotu dvojicu muškaraca, jednog na ostrvu Evija i jednog u centralnoj grčkoj regiji Larisa, jer su navodno namerno zapalili osušenu travu i vegetaciju kako bi izazvali požare.

Grčka uvodi propise o prevenciji požara, obično od početka maja do kraja oktobra, kako bi ograničila aktivnosti kao što su spaljivanje osušene vegetacije i korišćenje roštilja na otvorenom.

Do petka, zvaničnici vatrogasne službe uhapsili su 163 osobe zbog optužbi za požar od početka sezone prevencije požara, rekao je portparol vlade Pavlos Marinakis, uključujući 118 zbog nemara i 24 zbog namernog podmetanja požara. Policija je uhapsila još 18, rekao je on.