Najveća potraga za čudovištem iz Loh Nesa u poslednjih pola veka počela je u Škotskoj

Najveća potraga za čudovištem iz Loh Nesa u poslednjih pola veka počela je u Škotskoj

Na severu Škotske u subotu je u istoimenom jezeru počela najveća potraga za čudovištem iz Loh Nesa u poslednjih 50 godina uz učešće nekoliko stotina ljudi.

Novu potragu, koja se održava u subotu i nedelju, organizovalo je osoblje u Centru Loh Nes u gradu Drumnedrohit na jezeru u saradnji sa volonterskom istraživačkom grupom Loch Ness Ekploration.

Oni će koristiti geodetsku opremu koja do sada nije korišćena za proučavanje Loh Nesa. To su dronovi koji će kreirati termalne slike vode iz vazduha koristeći infracrvene kamere, i hidrofon za otkrivanje akustičnih signala pod vodom.

Dve stotine volontera su se dobrovoljno prijavili da učestvuju u radu na terenu, pomažući da se snime prirodne i sve neobične stvari koje primete u oblasti Loh Nesa sa vidikovca na kopnu. Za direktan prenos potrage prijavilo se još skoro tri stotine volontera.

Legenda o čudovištu iz Loh Nesa, od milja zvanom Nesi, datira još iz srednjeg veka. Prema legendi, irski monah Sveti Kolumbo je sreo čudovište u reci Nes, koja teče iz Loh Nesa.

Moderni podsticaj priči dala je publikacija u lokalnim novinama Inverness Courier u aprilu 1933. godine. U jednom intervjuu, menadžer hotela Aldie McKai je rekao da je videla stvorenje nalik kitu u jezeru. A tadašnji urednik publikacije Evan Baron predložio je da je nazove „čudovištem“.

Poslednji pokušaj velikih razmera da se provere glasine dogodio se 1972. godine, kada je tada ugašeni istražni biro Loh Nesa sproveo istragu i na kraju nije mogao ni da potvrdi ni da negira postojanje stvorenja.

Potragu otežava ogromna veličina jezera Loh Nes, koja se proteže na 36 kilometara i mestimično doseže više od 200 metara dubine. Sadrži više vode – skoro 7,5 milijardi kubnih metara – nego sva jezera Engleske i Velsa zajedno.