Veći deo Floride pod vanrednim stanjem jer se moguća tropska oluja formira u Meksičkom zalivu

Veći deo Floride pod vanrednim stanjem jer se moguća tropska oluja formira u Meksičkom zalivu

Guverner Floride Ron DeSantis proglasio je u subotu vanredno stanje za veći deo obale Meksičkog zaliva pošto prognostičari kažu da bi vremenski sistem na obali Meksika uskoro mogao da postane tropska oluja i da počne da se kreće ka toj oblasti .

DeSantisova deklaracija pokriva obalu Zaliva od jugozapadnog grada Fort Majers na severu do grada Panama u Panhandleu. Deklaracijom su obuhvaćena 33 od 67 okruga u državi.

Nacionalni centar za uragane kaže da postoji 70% šanse da će sistem do ponedeljka postati tropska oluja i da je šansa od 90% uopšte. Trenutno bi se zvala „Idalija“ ako se pre nje ne bi stvorila druga tropska oluja. Modeli prognoze ne pokazuju da se centar oluje približava oblastima jugozapadne Floride gde je prošle godine pogodio smrtonosni uragan Ian.

Nije odmah jasno da li će oluja dostići snagu uragana ili tačno kuda će ići. Ipak, svaka oluja ove prirode može da izazove velike poplave, nestanke struje, obalske oluje i tornada.

DeSantis je u saopštenju naveo da je izdao svoju izvršnu naredbu „iz obilja opreza kako bi osigurao da Odeljenje za upravljanje vanrednim situacijama Floride može da počne da priprema resurse i da stanovnici Floride imaju dovoljno vremena da pripreme svoje porodice za oluju sledeće nedelje“.

„Ohrabrujem stanovnike Florida da imaju plan i obezbede da njihov komplet za snabdevanje uraganom bude opskrbljen“, rekao je on.

Modeli prognoze pokazuju da se oluja zavija na severoistok prema Floridi, izlazi na obalu zalivskog zaliva severno od Tampe u blizini oblasti Big Benda, a zatim ide dijagonalno preko države da bi ponovo izašla u Atlantski okean blizu jugoistočne Džordžije.

Do sada je istočna obala SAD-a ove godine bila pošteđena ciklona. Ali na zapadu tropska oluja Hilari izazvala je rasprostranjene poplave, klizišta i zatvaranje puteva ranije ovog meseca u Meksiku, Kaliforniji, Nevadi i tačkama na severu.

Nacionalna administracija za okeane i atmosferu nedavno je saopštila da će sezona uragana 2023. biti daleko više nego što se prvobitno predviđalo, delom zbog izuzetno toplih temperatura okeana. Sezona traje do 30. novembra, a avgust i septembar su tipično na vrhuncu.