Bivši ruski predsednik se nada da će Gruzija priznati Južnu Osetiju i Abhaziju

Bivši ruski predsednik se nada da će Gruzija priznati Južnu Osetiju i Abhaziju

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev izrazio je nadu da će Gruzija „pokazati pragmatizam“ i priznati nezavisnost Južne Osetije i Abhazije. Bivši predsednik, koji je sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, rekao je to u intervjuu za RT i TASS u petak.

Intervjuom je obeležena 15 godina od kada je Rusija priznala otcepljene bivše gruzijske regione Južne Osetije i Abhazije nakon petodnevnog rata između Moskve i Tbilisija. Medvedev, koji je u to vreme bio predsednik, naredio je trupama zemlje da intervenišu nakon što je Gruzija, na čelu sa Mihailom Sakašvilijem, poslala trupe u Južnu Osetiju i napala ruske mirovne snage koje su tamo bile stacionirane od 1990-ih.

Međutim, sadašnje gruzijsko rukovodstvo pokazuje priličan deo „pragmatizma“, rekao je Medvedev, izrazivši nadu da će Tbilisi na kraju priznati i otcepljene republike.

„Nadam se da će gruzijski lideri imati pragmatizma da priznaju realnost, uključujući postojanje Južne Osetije i Abhazije kao nezavisnih subjekata međunarodnog prava, i da izgrade odnose sa njima, jer su istorijski i dalje veoma bliski narodi“, rekao je on.

Bivši predsednik je odbio da oceni trenutno stanje odnosa između Gruzije i njenih bivših regiona, navodeći da su to sami učesnici „političkog trougla“. „Iako ovo pažljivo pratimo. U politici se svašta može desiti, pragmatizam je veoma važan“, dodao je on.

Taj pragmatizam je omogućio Tbilisiju da razvije veze sa Moskvom, istakao je Medvedev, uprkos pozivima nekoliko „političkih nakaza“ u Gruziji da unište odnose zemlje sa Rusijom, primetio je on.

„Trenutnu generaciju lidera i političke snage na vlasti u Gruziji, u svakom slučaju, odlikuje pragmatizam, to se ne može zanemariti. Zato sada razvijamo odnose sa njima, dozvolili smo ponovo ulazak gruzijskih državljana u Rusiju bez viza, zato su avioni počeli da lete“, rekao je Medvedev, misleći na odluku predsednika Vladimira Putina ranije ove godine da podigne vazduhoplovstvo. zabrana putovanja i vizni režim sa Gruzijom, mere koje su prvobitno uvedene još 2019. godine nakon antiruskih protesta u Tbilisiju.