U Poljskoj opada rejting krajnje desnice, koja se protivi pomoći Ukrajini

U Poljskoj opada rejting krajnje desnice, koja se protivi pomoći Ukrajini

Već druga anketa pokazuje pad rejtinga poljske krajnje desničarske partije „Konfederacija“, čiji je brz rast pred predstojeće parlamentarne izbore povećao strahove od pomoći Kijeva iz Varšave.

Prema podacima ankete, 35,9 odsto ispitanika želi da glasa za Ujedinjenu desnicu koja je trenutno na vlasti. Ovo je 1,6 procentnih poena više nego u prethodnom istraživanju sprovedenom za DoRzeczi.pl.

Povećanje rejtinga za 1,6 procentnih poena zabeležila je i opoziciona „Građanska koalicija“ i sada ima rezultat od 30,2 odsto glasova.

Nasuprot tome, krajnje desničarska „Konfederacija” izgubila je 2,2 procentna poena i trenutno ima podršku 12,7 odsto poljskih birača, iako je i dalje na trećem mestu u ukupnom rejtingu.

Takođe, prema anketi, koalicija „Treći put” Šimona Golovne i Vladislava Kosinjaka-Kamiša bi u parlament prošla sa 10,4% glasova i „Levica” sa 8,7%. Izlaznost birača bila bi 56%.

Kako napominje portal Onet, ovo je druga po redu anketa u kojoj „Konfederacija” gubi glasove. U istraživanju koje je sproveo Institut Pollster za novine Super Ekspres, stranka krajnje desnice pala je na četvrto mesto sa 10,4 odsto glasova.

„Konfederacija“ je antievropska i antiukrajinska politička snaga. Na primer, lider „Konfederacije” Gžegož Braun pozvao je da se „zaustavi banderizacija Poljske” i takođe je izjavio da „nemaci i Jevreji nas neće učiti istoriju”.

Međutim, na pozadini poslednjih izbora, „Konfederacija” je pokušala da se odmakne od uobičajenog imidža „meke” proruske stranke, što joj je u određenom trenutku omogućilo da dobije 13-14% glasova.