Niger naredio trupama da budu u „maksimalnoj pripravnosti“

Niger naredio trupama da budu u „maksimalnoj pripravnosti“

Hunta u Nigeru naredila je svojim oružanim snagama da budu u stanju najviše pripravnosti, pozivajući se na povećanu pretnju od napada, navodi se u internom dokumentu koji je u petak izdao njen šef odbrane, a koji je potvrdio bezbednosni izvor u zemlji. bio autentičan.

U dokumentu, koji je u subotu široko objavljen na internetu, navodi se da će naredba o maksimalnoj pripravnosti omogućiti snagama da adekvatno reaguju u slučaju bilo kakvog napada i „izbegnu opšte iznenađenje“.

Sve više se osećaju pretnje agresijom na nacionalnu teritoriju“, navodi se u saopštenju.

Glavni zapadnoafrički blok EKOVAS pokušava da pregovara sa liderima puča od 26. jula, ali je rekao da je spreman da rasporedi trupe za uspostavljanje ustavnog poretka ako diplomatski napori ne uspeju.

U petak je blok umanjio značaj ove pretnje i rekao da je „odlučan da se sagne unazad kako bi se prilagodio diplomatskim naporima“, iako je intervencija ostala jedna od opcija za stolom.

„Da ne bi bilo sumnje, dozvolite mi da nedvosmisleno kažem da ECOVAS niti je objavio rat narodu Nigera, niti postoji plan, kako se navodi, za invaziju na zemlju, rekao je novinarima predsednik Komisije ECOVAS Omar Alieu Tourai.

Odluka bloka ranije u avgustu da aktivira takozvane rezervne snage za moguću intervenciju izazvala je strah od eskalacije koja bi mogla dodatno destabilizovati region Sahela razorenog pobunjenicima.