Kina šalje avione i brodove prema Tajvanu nekoliko dana nakon što su SAD odobrile prodaju oružja od 500 miliona dolara

Kina šalje avione i brodove prema Tajvanu nekoliko dana nakon što su SAD odobrile prodaju oružja od 500 miliona dolara

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da je Kina poslala desetine aviona i plovila ka ostrvu, samo nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države odobrile prodaju oružja Tajvanu u vrednosti od 500 miliona dolara, piše AP.

Ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da su 32 aviona Narodnooslobodilačke armije i devet plovila mornarice otkrivena u 24 sata između petka i 6 sati ujutru u subotu.

Od toga, 20 aviona je ili prešlo srednju liniju Tajvanskog moreuza ili probilo tajvansku identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane. Kao odgovor, Tajvan je zadužio sopstvene avione, brodove i raketne sisteme da odgovore na te aktivnosti, saopštila je odbrambena vojska.

Kina vidi Tajvan kao odmetnutu provinciju koja će biti zauzeta silom ako je potrebno. Prošle godine, Peking je pojačao vojne vežbe oko ostrva kao reakciju na političke aktivnosti Tajvana. Kineska vojska je prošle nedelje pokrenula vežbe oko Tajvana kao „strogo upozorenje“ nakon što je potpredsednik Tajvana svratio u SAD dok je bio na zvaničnom putu u Paragvaj.

Stejt department je u sredu saopštio da je potpisao prodaju infracrvenih sistema za pretragu i praćenje za borbene avione F-16 i drugu prateću opremu Tajvanu u vrednosti od pola milijarde dolara.

Portparol kineskog ministarstva odbrane Džang Sjaogang rekao je u petak da se Kina protivi prodaji oružja, nazvavši to „grubo mešanje“ u kineske unutrašnje stvari i opisujući ga kao „gnusan čin“ koji krši njen princip „Jedne Kine“, kao i tri kineske Zajednička saopštenja SAD. Džang je takođe rekao da je Kina pozvala SAD da ispune svoju obavezu da ne podržavaju nezavisnost Tajvana.