Modi pozdravlja naučnike koji stoje iza indijske lunarne misije

Modi pozdravlja naučnike koji stoje iza indijske lunarne misije

Po povratku sa svog inostranog putovanja u Južnu Afriku i Grčku, indijski premijer Narendra Modi u subotu je posetio sedište nacionalne svemirske agencije kako bi lično čestitao naučnicima koji stoje iza lunarne misije ove zemlje koja je sletela na Mesec ove nedelje.

Premijer je pohvalio tim naučnika Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO), koji su bili ključni u uspehu Chandraiaan-3, treće indijske lunarne misije.

„Nisam mogao da obuzdam svoje uzbuđenje, čak ni tokom svoje inostrane posete, i zato sam odlučio da dođem u Bengaluru pre svega da se sretnem sa našim izuzetnim naučnicima po povratku u Indiju“, rekao je premijer Modi kada je kročio u prestonicu južne Karnatake. država, IT centar zemlje koji se često naziva Silikonska dolina Indije.

„Naš nacionalni ponos je postavljen na Mesecu! Stigli smo do mesta gde niko ranije nije stigao!“ ponosno reče Modi. Chandraiaan-3-ov lender Virkam izveo je istorijsko meko sletanje na Zemljin prirodni satelit 23. avgusta, čime je Indija postala prva zemlja koja je uspešno sletela svemirski brod blizu južnog pola Meseca.

Predsednik ISRO-a S Somanath obavestio je premijera Modija o 40-dnevnom putovanju misije i naporima naučnika koji stoje iza ambicioznog projekta. U petak je ISRO rover Pragjan uspešno prešao rastojanje od oko osam metara na površini Meseca. Svemirska agencija objavila je dva video snimka na kojima se vidi kako rover izleće iz lendera na površinu Meseca. Video je snimljen kamerom lendera u sredu. Drugi video prikazuje postavljanje rampe sa lender modula pre pokretanja rovera i postavljanja solarnog panela rovera.

U svom obraćanju, Modi je rekao da ceo svet „svedoči i prihvata snagu indijskog naučnog duha, naše tehnologije i našeg naučnog temperamenta“. Indijski lider je takođe tvrdio da će Indija nakon uspešnog sletanja svoje misije na Mesec rešiti veće probleme sveta. Pohvalivši ISRO naučnike, premijer Modi je rekao da su „napravili veštački Mesec u ISRO istraživačkom postrojenju kako bi testirali meko sletanje lendera. „Lender je morao da uspe jer je prošao nekoliko testova pre nego što je otišao [na Mesec]“, rekao je on.

Premijer je iskoristio priliku da najavi da će se 23. avgust slaviti kao ‘Nacionalni dan svemira’ u čast uspešnog sletanja Chandraiaan-3. Takođe je naveo da će se konkretna lokacija na kojoj je lender Čandrajan-3 ostvario svoj lunarni kontakt zvati „Šivšakti“, što označava fuziju kosmičkih sila.

U znak priznanja indijskoj misiji Chandraiaan-2 koja nije uspela da sleti na Mesec 2019. godine, premijer Modi je otkrio planove za obeležavanje mesta gde je lender misije ostavio trag na lunarnoj površini kao ‘Tiranga Point’, simbolizujući indijsku trobojnu zastavu . „Ovo će biti inspiracija za svaki napor Indije. Podsetiće nas da svaki neuspeh nije konačan… Ako postoji jaka snaga volje, onda će se uspeh sigurno dogoditi“, dodao je premijer.

Chandraiaan-3 je krenuo sa Zemlje 14. jula sa lansirne rampe u Sriharikoti u južnoj Indiji. Misija bi trebalo da sprovodi eksperimente dve nedelje, što je ekvivalentno jednom lunarnom danu, na južnom polu Meseca, gde je NASA otkrila tragove vodenog leda u zasjenjenim kraterima u regionu. Rover Pragjan će izvesti seriju eksperimenata na površini Meseca, saopštavajući podatke Vikram lenderu, koji će ih potom poslati na Zemlju.