Ukrajina kaže da je pogodila rusku vojnu bazu na Krimu

Ukrajina kaže da je pogodila rusku vojnu bazu na Krimu

Ukrajinska vojna obaveštajna agencija GUR saopštila je u petak da je ukrajinski napad dronom pogodio rusku vojnu bazu duboko unutar anektiranog Krima, dok su stanovnici prijavili žrtve, eksplozije i zatvoren put, piše Rojters.

Rusija je rano u petak izvestila o jednom od najvećih koordinisanih ukrajinskih vazdušnih napada do sada na teritoriju koju kontroliše Rusija, ali je rekla da su sistemi protivvazdušne odbrane oborili sva 42 drona koji su napadali Krim pre nego što su mogli da pogode svoje ciljeve.

Ukrajinski obaveštajni zvaničnici rekli su da je napad pogodio rusku 126. brigadu obalske odbrane sa sedištem u Perevalnom, gradu udaljenom više od 200 km od teritorije pod kontrolom Ukrajine.

„Potvrđujemo da je došlo do pogotka“, rekao je portparol GUR-a Andrij Jusov, prenosi ukrajinski medij Liga.Net.

Moskva je 2014. anektirala Krim, proglasivši ga ruskom teritorijom. Sjedinjene Američke Države kažu da podržavaju ukrajinske napade na ruske vojne ciljeve na poluostrvu Crno more zato što bi trebalo da bude demilitarizovano.

„Ljudi – ne samo na ukrajinskom kopnu već i na Krimu – treba da pamte i veruju da naša pobeda i njihovo oslobođenje nisu daleko“, rekao je šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov o udaru u petak.

Stanovnici Perevalnog, objavljujući u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, prijavili su da su čuli eksplozije iz vojne baze i naveli žrtve.

„Dve osobe su poginule na poligonu, jedna je prebačena u bolnicu u teškom stanju. Ovo je informacija odozgo, sa poligona“, rekao je korisnik pod nadimkom Abdul Has, na čijoj se profilnoj slici vidi muškarac u maskirnoj uniformi.

Drugi korisnik, Vlad Lokalni, rekao je da je otprilike jedna osoba mrtva.

„Zašto je zatvorena kapija vojnog grada? upitala je korisnik Julia Julia.

Drugi stanovnik sa pozivnim znakom Lis zamolio je druge da ne otkrivaju informacije.

Stanovnici Perevalnog, toplo preporučujem – nemojte ovde pisati šta se i kako dogodilo“, napisala je Lis. „Time im pomažemo da usmeravaju vatru u budućnosti.