Atić: Rok za napuštanje zgrada u Kosovskoj Mitrovici pomeren za dve nedelje

Atić: Rok za napuštanje zgrada u Kosovskoj Mitrovici pomeren za dve nedelje

Rok za napuštanje objekata u naselju Bošnjačka Mahala u kome su smeštene kancelarije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Pokrajinskog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga produžen je za dve nedelje, rekao je za RTK takozvani gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić.

Predsednik opštine Severna Mitrovica Erden Atić izjavio je da je rok službenicima srpskih institucija za napušranje zgrade u Bošnjačkoj mahali pomeren za dve nedelje. 

Atić je medijima na albanskom rekao da je opštinski inspektorat prvobitno tražio da se objekat oslobodi u roku od tri dana, a koji je istekao danas.

U zgradi opštine u severnom delu Mitrovice nije bilo zvaničnika da izveštaču RTS-a potvrde ove navode, niti je u zgradi bio predsednik opštine Erden Atić.

Službenici Kancelarije za KiM, Službe Direkcije Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Kosovskomitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad Vučitrn u naselju Bošnjačka mahala, jutros su stigli na svoja radna mesta i ne nameravaju da napuste kancelarije u kojima rade deceniju i više.

Ispred grade u kojoj rade službenici institucija vlade Srbije okupilo se više novinara i snimatelja očekujući eventualnu akciju opštinskih inspektora i policije.

U zgradi u kojoj je do rata bio Vojni odsek sada je u četiri službe 40 zaposlenih. Pružaju usluge za nekoliko desetina hiljada korisnika u srpskim sredinama na severu, ali i na jugu.

Odluka lokalne vlasti u Severnoj Mitrovici da službenici srpskih institucija napuste zgradu u kojoj godinama rade, Evropska unija doživljava kao suprotnu opredeljenju Prištine da deeskalira situaciju na severu Kosova i Metohije.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je u četvrtak da je Brisel zabrinut zbog nedavnih odluka administracije opštine Severna Mitrovica, za koje je rekao da utiču na bezbednosnu situaciju.

Srpska lista je pre dva dana, obavestila međunarodnu zajednicu da su, kako navode, predstavnici nelegitimnog „Kurtijevog gradonačelnika“ ponovo ušli u zgradu u kojoj se nalaze prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Službe Direkcije Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Kosovskomitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad Vučitrn u naselju Bošnjačka mahala, u Kosovskoj Mitrovici.

“Prilikom upada zaposleni ovih ustanova su obavešteni da moraju da napuste svoja radna mesta i da se isele iz zgrade u roku od tri dana”, navela je Srpska lista u saopštenju.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je Erden Atić, po direktnom nalogu Aljbina Kurtija, poslao svoje predstavnike u ovu zgradu i ultimatumom direktno ugrozio egzistenciju i pravo na rad za oko 40 zaposlenih, koji, ističe, pružaju usluge, kako Srbima, tako i Albancima, Bošnjacima, Gorancima, Romima…