Počinje Svetsko prvenstvo u košarci

Počinje Svetsko prvenstvo u košarci

Svetsko prvenstvo u košarci, koje se igra u Japanu, Indoneziji i na Filipinima – prvi put u tri države, počinje danas utakmicama prvog kola u grupama A, D, E i H. Reprezentacija Srbije na parket u Manili izlazi u subotu, a prvi protivnik biće joj Kina.

Srbija će na Svetskom prvenstvu igrati u grupi B sa selekcijama Kine, Portorika i Južnog Sudana, a prvi meč odigraće u subotu protiv Kine od 14 časova u Manili.

Drugo kolo u grupi B na programu je 28. avgusta i Srbija će odmeriti snage sa Portorikom. Poslednje kolo biće odigrano 30. avgusta, a Srbija će za protivnika imati Južni Sudan.

Šampionat u Japanu, Indoneziji i na Filipinima biće drugi uzastopni na kojem će nastupiti 32 reprezentacije.

Pet selekcija stiže iz Afrike, sedam sa američkog kontinenta, osam iz Azije i Okeanije i 12 iz Evrope.

Selekcije su raspoređene u osam grupa. U prvoj fazi svaka selekcija će odigrati po tri meča. Po dva najbolja tima iz svake grupe obezbediće prolaz u narednu fazu, u kojoj se formiraju nove četiri grupe sa po četiri tima.

Po dve najbolje ekipe iz svake grupe u drugoj fazi obezbediće plasman u četvrtfinale, nakon čega slede polufinala, a onda i utakmica za titulu šampiona sveta.

Prvenstvo sveta koje počinje danas biće prvo u istoriji na kojem jedan od domaćina neće učestvovati, pošto se Indonezija nije kvalifikovala za ovo takmičenje.