Rusija uništila 42 ukrajinska drona iznad Krima

Rusija uništila 42 ukrajinska drona iznad Krima

Ruske snage protivvazdušne odbrane uništile su rano u petak 42 ukrajinske bespilotne letjelice iznad poluostrva Krim i jednu raketu iznad Kaluške oblasti, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je saopštilo da su snage protivvazdušne odbrane uništile devet dronova, dok su 33 potisnute elektronskim ratovanjem i srušile se iznad Krima, a da nisu dostigle svoje ciljeve. Rusija je anektirala poluostrvo od Ukrajine 2014. godine.

Mihail Razvožajev, guverner lučkog grada Sevastopolja na Krimu, kojeg je postavila Moskva, rekao je u aplikaciji za razmenu poruka Telegram da je više dronova uništeno iznad rta Hersones, na periferiji Sevastopolja.

Ranije je Ministarstvo odbrane saopštilo da je oborilo ukrajinsku raketu iznad Kaluške oblasti, koja se graniči sa moskovskom regijom.

Nema neposrednih izveštaja o žrtvama ili šteti u napadima, za koje je Rusija okrivila Ukrajinu. Ruski aerodromi obustavili su letove na nekoliko sati.

Broj lansiranih dronova bio je jedan od najvećih u valu sličnih napada.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriju pod kontrolom Rusije u Ukrajini, ali je poslednjih meseci govorila da uništavanje ruske vojne infrastrukture pomaže u kontraofanzivi Kijeva.