Lavrov: Moskva otvorena za razgovore sa Zapadom, a ne za pretnje

Lavrov: Moskva otvorena za razgovore sa Zapadom, a ne za pretnje

Moskva je uvek voljna da se uključi u diplomatiju, ali nema strpljenja za pretnje, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov novinarima u četvrtak u Južnoj Africi.

Tokom konferencije za novinare posle samita BRIKS-a u Johanesburgu, Lavrov je upitan šta treba da se desi da bi zapadne zemlje promenile svoju politiku i udaljile se od konfrontacije.

„Ne vidimo ni tračaka zdravog razuma“, odgovorio je Lavrov u razgovoru sa zapadnim diplomatama, dodajući da se njihov pristup svodi na „moraš, moraš“.

„Uvek smo otvoreni za diskusiju, ali nećemo odgovarati na pozive za razgovore, što uključuje bezobrazlučke ultimatume, iznude i pretnje protiv nas“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova. On je tvrdio da je Zapad odustao od smislenih pregovora u korist ratobornih stavova.

Ministar je optužio zapadne zemlje, uključujući mnoge u EU, da deluju kao „poslušni agenti Vašingtona“ na svetskoj sceni, na štetu sopstvenih građana i privrede.

Upitan o želji francuskog predsednika Emanuela Makrona da prisustvuje samitu BRIKS-a, istovremeno naoružavajući Ukrajinu i ponudivši se kao posrednik u sukobu, Lavrov je to nazvao praznim držanjem.

„Pretpostavljam da ako neko želi da doprinese traženju naselja, to se radi ne preko mikrofona, već putem odgovarajućih kanala. Svi to znaju“, rekao je on.

Francuska je u prošlosti bila „posrednik“ u Ukrajini, primetio je Lavrov, ukazujući na ulogu Pariza u mirovnom sporazumu iz Minska 2014-15, koji je odobrio Savet bezbednosti UN – i na priznanje bivšeg francuskog predsednika Fransoa Olanda, napravljeno prošle godine. , da je cilj procesa bio samo da se kupi vreme za naoružavanje Ukrajine protiv Rusije.

Ranije ove nedelje, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prokomentarisala je mirovne inicijative nekoliko članica BRIKS-a u intervjuu brazilskom izdanju Brasil de Fato.

„Za razliku od kijevskog režima, koji je prekinuo, a zatim zabranio razgovore sa Rusijom, mi smo uvek bili otvoreni za diplomatsko rešenje krize i spremni smo da odgovorimo na predloge koji su zaista ozbiljni“, rekla je Zaharova.

Dok je Moskva izrazila saglasnost sa elementima predloga koje su izneli Kina, Južna Afrika i Brazil, vlada u Kijevu je insistirala isključivo na sopstvenoj „formuli mira“, koju je Rusija odbacila kao zabludu.

Mnoge zapadne zemlje su otvoreno stali na stranu Kijeva tokom njegovog sukoba sa Moskvom, uvodeći sveobuhvatne sankcije Rusiji i snabdevajući Ukrajinu teškim naoružanjem, uključujući tenkove i artiljeriju.