Britanski obaveštajci objašnjavaju nedavnu Putinovu posetu štabu u Rostovu na Donu

Britanski obaveštajci objašnjavaju nedavnu Putinovu posetu štabu u Rostovu na Donu

Nedavna poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Rostovu na Donu, gde se nalazi sedište štaba koji vodi rat u Ukrajini, znači da je verovatno želeo da pokaže svoj autoritet i da prikaže višu vojnu komandu kako funkcioniše kao i obično, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije u obaveštajnom ažuriranju objavljenom na platformi X, prenosi Ukrinform.

„Predsednik Vladimir Putin je 19. avgusta 2023. retko posetio štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu, otprilike 160 km od linije fronta. Štab je domaćin osoblja koje vodi rat u Ukrajini“, navodi se u izveštaju.

Napominje se da je Putin održao sastanak sa visokim oficirima, uključujući načelnika Generalštaba generala Valerija Gerasimova koji nastavlja da komanduje operacijom u Ukrajini.

„Grupa Vagner je nakratko zauzela štab u junu 2023. Putin vrlo verovatno želi da projektuje svoj autoritet i da prikaže višu vojnu komandu kako funkcioniše kao i obično“, dodaje Ministarstvo odbrane.

Kako je saopšteno, 23. juna Jevgenij Prigožin, lider Vagner grupe, najavio je demarš protiv ruskog vojnog vrha, posebno protiv ministra odbrane Sergeja Šojgua. Prigožin je preuzeo kontrolu nad Rostovom na Donu i delom Voronješke oblasti, nakon čega su Vagnerovi plaćenici krenuli ka Moskvi.

Aleksandar Lukašenko je 24. juna razgovarao sa Prigožinom. Posle razgovora, vođa privatne armije najavio je da vraća svoje plaćenike u njihove terenske logore.

Osnivač Vagner PMC grupe Jevgenij Prigožin je 23. avgusta, prema preliminarnim informacijama, naveden među putnicima u privatnom avionu koji se srušio u ruskoj oblasti Tver.