Modi ističe zabrinutost po pitanju granice sa Kinom

Modi ističe zabrinutost po pitanju granice sa Kinom

Indijski premijer Narendra Modi razgovarao je sa kineskim predsednikom Si Đinpingom na marginama samita BRIKS-a u Johanesburgu i istakao zabrinutost Indije u vezi sa pitanjima granica duž linije stvarne kontrole (LAC), rekao je indijski ministar spoljnih poslova.

Modi i Si složili su se „da usmere svoje relevantne zvaničnike da intenziviraju napore za ekspeditivno povlačenje i deeskalaciju“, rekao je ministar spoljnih poslova Vinaj Kvatra.

Odnosi između dva suseda sa nuklearnim oružjem su narušeni više od tri godine nakon što su se vojnici sa obe strane sukobili na granici Himalaja u junu 2020. godine, što je rezultiralo 24 smrtnih slučajeva.

Dok je situacija na granici od skoro 3.000 km (1.860 milja) od tada mirna, obračun se nastavlja u nekoliko džepova.

Na marginama samita BRIKS-a Modi je istakao Si-ju „zabrinutost Indije u vezi sa nerešenim pitanjima duž LAC-a“, rekao je Kvatra.

Modi je takođe „podvukao da su održavanje mira i spokoja u pograničnim oblastima, kao i posmatranje i poštovanje LAC-a od suštinskog značaja za normalizaciju odnosa Indije i Kine“, rekao je ministar spoljnih poslova.

Ovo je prvi put da je Modi pokrenuo ovo pitanje direktno sa Sijem, ponavljajući stav Indije koji je više puta podeljen sa Kinom preko drugih ministara.

Dvojica lidera razgovarali su na marginama samita Grupe 20 zemalja u Indoneziji prošle godine, ali su samo razmenili ljubaznosti i razgovarali o potrebi stabilizacije veza, saopštila je nedavno indijska vlada.

Diskusije su se vodile na nekoliko nivoa kako bi se pronašla rešenja za granična pitanja, ali rešenje ostaje neuhvatljivo.

Si je rekao Modiju da poboljšanje odnosa Kine i Indije služi interesima dve zemlje i da pogoduje miru, stabilnosti i razvoju, navodi kineska zvanična novinska agencija Sinhua, koja je saopštila da je sastanak održan na Modijev zahtev.

„Dve strane treba da imaju na umu opšte interese svojih bilateralnih odnosa i da se pravilno bave graničnim pitanjem kako bi zajednički zaštitili mir i spokoj u pograničnom regionu“, rekao je Si.

Neposredno pre nego što su dvojica lidera otputovala u Johanesburg, vojni komandanti su pet dana vodili razgovore duž himalajske granice u pokušaju da pronađu prodor. Iako su dve strane rekle da su razgovori bili pozitivni, nije bilo reči o bilo kakvom povlačenju trupa na terenu.

Kineski ministri spoljnih poslova i odbrane posetili su Indiju ranije ove godine na događajima G20 i Šangajskog dijaloga o saradnji i sastali se sa indijskim kolegama.