Američka vlada tuži SpaceX zbog navodne diskriminacije pri zapošljavanju

Američka vlada tuži SpaceX zbog navodne diskriminacije pri zapošljavanju

Američko ministarstvo pravde tužilo je SpaceX zbog navodne diskriminacije tražilaca azila i izbeglica u procesu zapošljavanja u kompaniji. Izvršni direktor kompanije SpaceX Elon Musk ranije je tvrdio da mu zakoni o nacionalnoj bezbednosti zabranjuju da zapošljava strance.

„U tužbi se navodi da je, najmanje od septembra 2018. do maja 2022, SpaceX rutinski obeshrabrivao azilante i izbeglice da se prijave i odbijao da ih zaposli ili smatra, zbog njihovog statusa državljanstva, kršenjem Zakona o imigraciji i državljanstvu“, navodi Ministarstvo pravde u saopštenju za javnost.

Prema tužbi, u oglasima za posao SpaceX-a se godinama pogrešno tvrdi da se mogu prijaviti samo građani SAD ili zakoniti stalni stanovnici – koji se često nazivaju „vlasnicima zelene karte“ – jer je raketna tehnologija zaštićena propisima Stejt departmenta o međunarodnom prometu oružja ( ITAR) zakoni.

Od četvrtka, spisak poslova SpaceX-a za tehničara za pogon upozorava kandidate da „moraju biti američki državljani, zakoniti stalni stanovnik SAD, zaštićena osoba“ ili da mogu da dobiju izuzeće od Stejt departmenta da bi mogli da se prijave.

Na konferenciji za novinare 2016. Mask je rekao da, iako bi želeo da angažuje talente iz inostranstva, ograničenja Stejt departmenta ga sprečavaju u tome.

U tužbi se tvrdi da izbeglice i tražioci azila imaju ista prava pri zapošljavanju kao i građani SAD, prema Zakonu o imigraciji i državljanstvu iz 1965. godine. Ovaj sveobuhvatni zakon je ukinuo prethodni američki sistem preferencijalnog prijema, koji je eksplicitno favorizovao imigrante iz severne i zapadne Evrope, i nametnuo godišnje ograničenje za imigrante sa zapadne hemisfere.

Ministarstvo pravde saopštilo je da njegova tužba pokriva niz poslova u SpaceX-u, uključujući zavarivače, kuvare, operatere dizalica, bariste i mašine za pranje sudova. Tužba traži „pravednu naknadu i zaostale plate za azilante i izbeglice koji su bili odvraćani ili uskraćeni za zapošljavanje“, kao i građanske kazne za kompaniju.

U saopštenju za javnost od četvrtka, Ministarstvo pravde pozvalo je izbeglice i tražioce azila kojima je uskraćen posao ili obeshrabreni da se prijave da se jave i pridruže tužbi.

Od četvrtka popodne, Musk nije komentarisao tužbu. Međutim, milijarder je bio u sukobu sa administracijom predsednika Džoa Bajdena otkako je kupio Tviter, preimenovan u X, prošlog oktobra. Otkako je preuzeo platformu društvenih medija, Musk je objavio dokumente koji otkrivaju zaveru Bele kuće, FBI-ja i drugih vladinih agencija da kontrolišu protok informacija na sajtu, što je dovelo do izveštaja da je Bajdenova administracija pokrenula istragu o nacionalnoj bezbednosti o ticoon.

Neposredno pre nego što je tužba objavljena, Musk je na X rekao da će njegova kompanija „podneti sudski postupak“ protiv liberalnog megadonora Džordža Soroša zbog njegove podrške kontroverznom zakonu o „govoru mržnje“ u Irskoj i Škotskoj.