Evropski lideri čestitaju Ukrajini Dan nezavisnosti

Evropski lideri čestitaju Ukrajini Dan nezavisnosti

Jedan broj evropskih lidera čestitao je Ukrajini Dan nezavisnosti.

„Mi stojimo uz vas. Danas slavite nezavisnost i slobodu svog naroda. Upravo to su principi koje čitava vaša zemlja brani u vašoj hrabroj borbi protiv brutalne agresije Rusije. Divimo se vašoj hrabrosti i vašoj snazi“, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc. rekao je .

„Danas, dok Ukrajina slavi svoj Dan nezavisnosti, stojimo zajedno sa vama jači nego ikad. Vaša otpornost, odlučnost i nepokolebljiva posvećenost slobodi inspirišu nas sve. Zajedno, u zajedničkoj veri u demokratiju i evropsku budućnost, idemo napred. Slava u Ukrajinu!“ – Ukrajincima je čestitala predsednica Moldavije Maja Sandu, koja je uz pozdrav dodala i spot sa pesmom „Crvena viburnum“ u izvođenju dečjeg hora.

„Letonija je uz Ukrajinu od prvog dana ruske agresije i uveren sam da će uz pomoć Letonije i drugih saveznika Ukrajina postići uspeh i pravda će biti vraćena. Zbog toga će Letonija nastaviti da pruža vojnu pomoć Ukrajini, ali i da će, uz pomoć Letonije i drugih saveznika, biti vraćena pravda. napore za rekonstrukciju, ekonomsku i humanitarnu pomoć koliko god je potrebno. Dragi ukrajinski prijatelji, primite naše najbolje želje za godišnjicu vaše nezavisnosti. Zajedno do pobede i slave Ukrajini“, rekao je letonski predsednik Edgars Rinkevičs.

„Moje najiskrenije čestitke i najtoplije želje predsedniku Vladimiru Zelenskom i narodu Ukrajine povodom Dana nezavisnosti. Podrška Finske Ukrajini ostaje nepokolebljiva dok hrabro nastavljate da branite svoju slobodu“, rekao je finski predsednik.

„Ovde u Holandiji danas, naše misli su sa vašom nezavisnošću dok se vi hrabro borite za nju. Jer razumevanje koliko je važna nezavisnost dolazi tek kada ste u opasnosti da je izgubite. I vi to znate kao niko drugi. Ali neka Podsećam vas: Holandija je uz vas i ostaće sa vama danas i svakog dana. Sve dok svaki dan ponovo ne bude Dan nezavisnosti u Ukrajini“, napisao je holandski premijer Mark Rute u video snimku.

„Dragi ukrajinski prijatelji, na vaš Dan nezavisnosti, EU je uz vas. Vi ste član naše evropske porodice, a vaša budućnost je sa nama. Slava Ukrajini“, – napisao je šef Evropskog saveta Šarl Mišel.

„Čestitamo ukrajinskom narodu i predsedniku Vladimiru Zelenskom Dan nezavisnosti. Albanija čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i pozdravljamo vašu izuzetnu nepokolebljivost u zaštiti osnovnih vrednosti mira i demokratije. – rekao je predsednik Albanije Bajram Begai.

Kako je saopšteno, zgrade evropskih institucija osvetljene su plavim i žutim bojama povodom Dana nezavisnosti Ukrajine.

Američki državni sekretar Entoni Blinken takođe je dao izjavu u kojoj je Ukrajini čestitao Dan nezavisnosti.