Avion ruskog plaćenika Jevgenija Prigožina izgledao je dobro na radaru do poslednjih 30 sekundi

Avion ruskog plaćenika Jevgenija Prigožina izgledao je dobro na radaru do poslednjih 30 sekundi

Embraer Legaci 600 izvršni mlaznjak, za koji se veruje da je u sredu prevezao šefa plaćenika Vagnera Jevgenija Prigožina u smrt, nije pokazao znake problema sve do naglog pada u poslednjih 30 sekundi, navode podaci o praćenju leta.

Rozavijacija, ruska agencija za vazduhoplovstvo, saopštila je da je Prigožin, koji je predvodio prekinutu pobunu u junu, bio jedan od 10 ljudi u oborenom avionu. Putovao je iz Moskve za Sankt Peterburg kada se srušio u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti, saopštilo je rusko ministarstvo za vanredne situacije.

U 15.19 časova GMT, letelica je napravila „iznenadnu vertikalu nadole“, rekao je Ian Petčenik iz Flightradara24. U roku od oko 30 sekundi, letelica je pala više od 8.000 stopa sa visine krstarenja od 28.000 stopa.

„Šta god da se desilo, dogodilo se brzo“, rekao je Petčenik.

„Možda su se rvali (sa letelicom) posle svega što se dogodilo“, rekao je Petčenik. Ali pre dramatičnog pada, „nije bilo naznaka da nešto nije u redu sa ovom letelicom“.

Na snimku se vidi kako se avion brzo spušta sa nosom okrenutim skoro pravo nadole i oblakom dima ili pare iza njega.

Ruski istražitelji pokrenuli su krivičnu istragu kako bi utvrdili šta se dogodilo. Neki neimenovani izvori rekli su ruskim medijima da veruju da je avion oboren jednom ili više raketa zemlja-vazduh. Rojters to nije mogao da potvrdi.

Brazilski proizvođač aviona Embraer SA (EMBR3.SA) rekao je da poslednjih godina nije pružao nikakvu uslugu ili podršku avionu, koji ima oko 13 sedišta.

Kompanija je u saopštenju navela da je poštovala međunarodne sankcije uvedene Rusiji. Luksuzni mlaznjak je identifikovan na Flightradaru24 sa registracijom RA-02795, isto kao i avion koji je prevezao Prigožina u Belorusiju nakon pobune, rekao je izvor iz industrije upoznat sa tim.

Onlajn praćenje letova Flightradar24 je poslednji put zabeležio položaj aviona u 15:11. GMT, pre sudara. Ometanje ili smetnje u oblasti verovatno su usporile prikupljanje daljih podataka o lokaciji.

Ostali podaci su nastavljeni devet minuta. Flightradar24 je rekao da je mlaznjak prošao kroz seriju uspona i spuštanja od nekoliko hiljada stopa svaki u toku 30 sekundi pre konačnog, katastrofalnog pada. Flightradar24 je dobio konačne podatke o avionu u 15.20 časova.