Kvantas će obezbediti nove avione Erbasa, Boinga

Kvantas će obezbediti nove avione Erbasa, Boinga

Australijski Kvantas ervejz u četvrtak je objavio narudžbu za 24 širokotrupna aviona, poslednji deo programa obnove flote mlaznih aviona kompanije, piše Rojters.

Narudžba od više milijardi dolara podeljena je između 12 Erbas A350 i 12 Boinga 787, koji će stići od fiskalne 2027. iu narednoj deceniji, rekao je Kvantas.

Kvantas je rekao da je cilj dogovora bio da obezbedi zamenu za postojeće avione Erbas A330 i Erbas A380.

Kao deo ugovora, Kvantas će dobiti pristup do 500 miliona litara održivog avionskog goriva (SAF) godišnje koje će početi da pristiže od 2028.

Ovo ima potencijal da ispuni do 90% privremenog cilja SAF-a grupe za 2030. godinu, rekao je Kvantas.

Globalne avio kompanije teško se bore da smanje emisije i traže alternative tradicionalnim gorivom za mlazne motore.

„SAF smanjuje emisije ugljenika tokom životnog ciklusa do 80 odsto i ključni je deo Kvantasovog plana za smanjenje emisija“, navodi se.

Nova izvršna direktorka Kvantasa Vanesa Hadson rekla je u junu da će avioprevoznik pokrenuti takmičenje za zamenu postojećih aviona A330 do kraja godine.

„I 787-9 i 787-10 nude poboljšanu efikasnost, fleksibilnost i udobnost putnika za povezivanje Australije i destinacija širom sveta“, rekao je Sten Dil, predsednik i izvršni direktor kompanije Boeing Commercial Airplanes.

Rojters je ranije ove nedelje izvestio, pozivajući se na izvore iz industrije, da se Boing približava ugovoru sa Kvantasom za svoj avion 787 Dreamliner.