U Finskoj ubijeno 120.000 krznara nakon izbijanja ptičijeg gripa

U Finskoj ubijeno 120.000 krznara nakon izbijanja ptičijeg gripa

Finska, najveći evropski proizvođač lisičjeg krzna, uništava 120.000 uzgajanih lisica i kuna kao odgovor na izbijanje ptičjeg gripa na farmama krzna u zemlji, rekli su zvaničnici.

„Izdat je nalog za odstrel za 13 farmi“, rekla je za AFP Tuija Gad, šef odeljenja za virusologiju pri Finskoj Upravi za hranu. „Odstrel je već završen na 10 farmi.

Epidemije ptičjeg gripa H5N1 kod galebova prijavljene su u junu, a prvi slučajevi zaraženih krznarskih životinja otkriveni su u Finskoj u julu.

Finske vlasti odlučile su početkom avgusta da odstrele krznene životinje na svim zaraženim farmama, a broj odstreljenih je od tada u stalnom porastu.

Od kraja 2021. Evropu je zahvatila najgora ikada epidemija ptičijeg gripa, dok su Severna i Južna Amerika takođe doživele teške epidemije.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je u julu da bi porast epidemije ptičijeg gripa među sisarima mogao pomoći da se virus lakše širi među ljudima.

U Finskoj postoji oko 400 farmi krzna sa oko 1,3 miliona krznara, rekao je Gadd.

Epidemije ptičjeg gripa ponovo su podstakle pozive da se zabrani industrija u nordijskoj zemlji, vodećem evropskom proizvođaču sertifikovanog lisičjeg krzna sa skoro milion kože proizvedenih godišnje.

Tokom pandemije Covid-19, Francuska, Holandija i Estonija uvele su nove zabrane, dok je Danska naredila odstrel celokupne uzgojene populacije kune nakon izbijanja Covida.

Gadd je verovao da se epidemije na farmama krzna „smiruju“, jer galebovi već počinju svoju migraciju na jug.