Operacije koje afirmišu rod u SAD su se skoro utrostručile

Operacije koje afirmišu rod u SAD su se skoro utrostručile

Broj operacija koje potvrđuju pol u SAD skoro se utrostručio od 2016. do 2019. pre nego što je blago opao 2020. godine, prema studiji objavljenoj u sredu.

Povećanje verovatno odražava prošireno osiguranje za transrodne nege nakon što su Obamina administracija i neke države aktivno obeshrabrile diskriminaciju na osnovu rodnog identiteta, rekao je glavni autor dr Džejson Rajt sa Univerziteta Kolumbija. Pad u 2020. može se pripisati pandemiji.

Oko 48.000 pacijenata je podvrgnuto ovakvim operacijama tokom pet proučavanih godina, sa oko 13.000 procedura urađenih u 2019. godini, u vrhunskoj godini, i 12.800 u 2020.

Nešto više od polovine pacijenata bilo je od 19 do 30 godina. Operacije kod pacijenata od 18 i mlađih su bile retke: manje od 1.200 u godini najvećeg obima.

U poslednjih nekoliko godina, mnoge države su preduzele korake da ograniče ili zabrane negu transrodnih osoba za osobe mlađe od 18 godina, dodajući na liste čekanja pacijenata koji traže negu u državama koje su se proglasile utočištima za transrodne osobe.

„Ova starosna grupa zaista nije ono što pokreće sveukupno povećanje operacija za afirmaciju roda koje smo otkrili“, rekao je Rajt.

Među najmlađim pacijentima najčešće su operisani zahvati dojke i grudnog koša, a za petogodišnji period je više od 3.000 mladih operisalo.

To su verovatno bili transrodni muškarci — uglavnom maturanti — kojima su uklonjene grudi, rekla je dr Loren Šehter sa Medicinskog centra Univerziteta Raš u Čikagu, koja je specijalizovana za hirurgiju koja afirmiše rod i nije bila uključena u studiju. Operacija dojke u tom uzrastu omogućava im da „pređu u sledeću fazu svog života u telu sa kojim se osećaju udobno i koje je sinhrono sa njihovim identitetom“, rekao je on.

Studija, objavljena u JAMA Network Open, nije razmatrala uobičajene tretmane kod maloletnika, kao što su blokatori puberteta i hormoni.

Istraživači su analizirali zapise iz dve nacionalne baze podataka o hirurgiji. Za sve starosne grupe najčešće su bile operacije dojke, a zatim operacije genitalija. Istraživači su takođe izbrojali oko 6.600 kozmetičkih procedura kao što su liposukcija, podizanje lica i preoblikovanje nosa.

Rodni identiteti pacijenata bili su nejasni u podacima i nisu se mogli zaključiti u kategorijama kao što je rekonstrukcija dojke, koja bi mogla biti za transrodne muškarce ili žene.

Privatno osiguranje pokriva većinu pacijenata koji su imali takve operacije, otkrili su istraživači. Otprilike 1 od 4 pacijenata dobija pokriće kroz Medicaid, program zdravstvenog osiguranja savezne države koji pomaže u plaćanju zdravstvene zaštite za ljude sa niskim primanjima.