Fon der Lajen: Napadi na ukrajinske luke, namerno uništavanje žita „ratni zločin“

Fon der Lajen: Napadi na ukrajinske luke, namerno uništavanje žita „ratni zločin“

„Najoštrije osuđujem napad ruskih dronova na luku Izmail u Ukrajini. Rusija namerno i sistemski gađa civilnu infrastrukturu i uništava tone žitarica koje je trebalo da prehrani svet. Ovi i drugi napadi na civile su ratni zločini za koje će Rusija biti odgovorna“, napisala je fon der Lajen.

Kako je saopšteno, kao rezultat napada neprijateljskih bespilotnih letelica u noći 23. avgusta, pogođeni su proizvodni i pretovarni kompleksi i oštećeni skladišta žita u Odesskoj oblasti.

Oleksandr Kubrakov, zamenik premijera za restauraciju – ministar za zajednice, teritorije i razvoj infrastrukture, rekao je da je oštećeno nekoliko privatnih terminala i skladišta za žito, čiji je teret bio namenjen Egiptu i Rumuniji. U luci Izmail uništeno je 13.000 tona žitarica. Prema rečima Kubrakova, samo ove noći izvozni kapacitet luke Izmail smanjen je za 15 odsto. Ovo je osmi napad na lučku infrastrukturu otkako se Rusija povukla iz inicijative za žito, rekao je potpredsednik vlade. Ukupno, 270.000 tona žitarica je uništeno za mesec dana napada na luke.