Predsednik Litvanije: Sve je ovo počelo na Krimu i tu mora da se završi

Predsednik Litvanije: Sve je ovo počelo na Krimu i tu mora da se završi

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda je u svom govoru na samitu Krimske platforme naglasio da je upravo sa Krima počela ruska agresija na Ukrajinu i očigledno će ovo poluostrvo biti mesto gde će konačno biti stavljena tačka.

Nauseda je naglasio da je ratu Rusije protiv Ukrajine u punom obimu prethodila hibridna oružana agresija 2014. godine.

„Svi smo mogli da vidimo kako je jedno cinično kršenje međunarodnog prava utrlo put za sledeće“, rekao je litvanski predsednik.

On je naveo široku listu zločina koje je ruska vojska počinila i koja nastavlja da čini u ratu protiv Ukrajine.

Nauseda je takođe naglasio da Rusija takođe koristi kontrolu nad Krimom da vodi rat protiv Ukrajine i da ograniči slobodu plovidbe Crnim morem, stvarajući pretnje globalnoj bezbednosti hrane.

„Sve je počelo na Krimu u februaru 2014. I očigledno, ovo je i mesto gde bi sve trebalo da se završi – kada se Krim vrati kao deo države Ukrajine. Ukrajinski narod zaslužuje da vidi Krim oslobođen i siguran. Autohtoni narod, Krimski Tatari, koji su patili od talasa etničkog čišćenja i genocida prvo carskog, a zatim sovjetskog režima, zaslužuju da obnove svoj dom – bez diskriminacije i represije“, naglasio je Gitanas Nauseda.

Predsednik Litvanije je dodao da je međunarodna zajednica dužna da obezbedi odgovornost Rusije za sva kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava. Odgovorni za brojne ratne zločine i sam zločin agresije ne bi trebalo da prođu nekažnjeno“, naglasio je Nauseda.

Predsednik Portugala je u svom govoru napomenuo da se pitanje Krima ne može odvojiti od šireg konteksta rata Rusije protiv Ukrajine.

Podsetimo, šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine saopštio je da je ove godine ponovo porastao broj učesnika Krimske platforme – dodate su nove države i organizacije, uključujući Srbiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Među vrhunskim gostima koji su lično došli u Ukrajinu su predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, portugalski predsednik Marselo Rebelo de Souza i finski premijer Peteri Orpo.