Albanija se bori protiv požara, uhapšen osumnjičeni za podmetanje požara

Albanija se bori protiv požara, uhapšen osumnjičeni za podmetanje požara

Albanija se bori sa velikim požarom u blizini zapadnog grada Lača, a vojska i vatrogasci pokušavaju da spreče plamen koji preti kućama, rekao je u utorak ministar unutrašnjih poslova.

Policija je pokazala snimak hapšenja čoveka, a ministar unutrašnjih poslova Taulant Bala rekao je da je osumnjičen za podmetanje požara.

„Vatra je zahvatila ogromnu površinu borova u blizini grada Laka i ovo je jedan od najgorih požara ove godine“, rekao je Bala u objavi na svojoj Fejsbuk stranici.

Lokalni mediji prikazali su snimak vojnog helikoptera koji sipa vodu u tom području dok se plamen vidi u blizini kuća.

Ministar odbrane Niko Peleši rekao je da je raspoređeno 50 vojnika, ali zaustavljanje vatre ostaje izazov zbog teškog terena.

Na drugom video snimku iz južnog grada Berata, policija je pokazala snimke sigurnosnih kamera na kojima dvojica muškaraca podmeću vatru. Oni su identifikovani i uhapšeni.

Albanija je samo u julu identifikovala i optužila 14 osoba za podmetanje požara za koje je zaprećena kazna do 15 godina zatvora.

Šumski požari takođe besne u Grčkoj, Španiji, Italiji i Portugalu, pošto je region patio od vrućih, suvih i vetrovitih uslova koje naučnici povezuju sa klimatskim promenama.