Češka je zaplenila imovinu porodice glavnog ruskog raketnog inženjera

Češka je zaplenila imovinu porodice glavnog ruskog raketnog inženjera

Kancelarija za finansijske analize Češke zaplenila je imovinu porodice šefa ruske raketne kompanije Borisa Obnosova na teritoriji Češke, uključujući i imovinu njegove ćerke i zeta – sva trojica su na teritoriji zemlje. spisak sankcija.

Bogatstvo porodice Obnosov u Češkoj procenjeno je na više od 100 miliona kruna (4,15 miliona evra). Najveći udeo zabeležen je za zeta Obnosova – Rostislava Zorikova.

Finansijska policija Češke zaplenila je četrnaest stanova Zorikova u elitnim delovima Praga, kao i imovinu Zorikovljeve kompanije za iznajmljivanje nekretnina Riomak. Pre objavljivanja sankcija, čovek je uspeo da prenese na oca udeo u drugoj češkoj kompaniji Altera.

Rostislav Zorikov je stalni stanovnik Češke najmanje od juna 2020. godine i, prema nekim izvorima, još uvek živi u Pragu.

Češka vlada je prošle nedelje dodala Obnosova, njegovu ćerku Olgu i zeta Zorikova na listu sankcija. Boris Obnosov je generalni direktor ruske državne holding kompanije KTRV, koja proizvodi sisteme naoružanja i isporučuje ih ruskim oružanim snagama. Njegova ćerka je vlasnik 20% akcija KTRV.

Prema zakonu, uvođenje nacionalnih sankcija može se osporiti na sudu. U prvom stepenu, predmet će razmatrati Opštinski sud u Pragu.

Češka je ukupno zamrznula sankcionisanu imovinu vrednu više od 415 miliona evra.