Zvaničnici FBI i IRS će svedočiti u slučaju Hantera Bajdena

Zvaničnici FBI i IRS će svedočiti u slučaju Hantera Bajdena

Republikanci u Kongresu u ponedeljak su pozvali vladine agente koji su istraživali Hantera Bajdena da svedoče pod zakletvom, nakon tvrdnji uzbunjivača da je istraga sporo vođena u korist njegovog oca, sadašnjeg predsednika SAD.

„Naši sudski pozivi ubedljiva svedočenja zvaničnika Bajdenove administracije su od ključne važnosti za razumevanje kako je predsednikov sin dobio poseban tretman od saveznih tužilaca i ko je bio konačan donosilac odluke u slučaju“, rekli su predsednik Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Džim Džordan i predsednik Odbora za načine i sredstva Džejson Smit. u zajedničkoj izjavi.

Komisija za načine i sredstva želi da čuje od direktora terenskih operacija Uprave za unutrašnje prihode (IRS), Majkla Batdorfa, specijalnog agenta poreske uprave Darela Voldona i agenata FBI Tomasa Sobocinskog i Rajšiju Holija, na saslušanjima zakazanim za 7. septembar. Odbor za pravosuđe je zatražio da se razgovarati sa 11 zvaničnika FBI-a i Ministarstva pravde (DOJ).

Dejvid Vajs, američki tužilac matične države Džoa Bajdena, Delaver, koji je istraživao optužbe za porez i oružje protiv predsednika predsednika, nedavno je imenovan za specijalnog advokata u ovom slučaju. Imenovanje DOJ-a usledilo je nakon javnog narušavanja sporazuma o priznanju krivice sa vladom, koji bi Hanteru Bajdenu garantovao simboličnu kaznu i opšti imunitet ubuduće.

Dvojica republikanaca u Predstavničkom domu usredsredili su se na tvrdnju uzbunjivača poreske uprave Gerija Šeplija da Vajs nije bio taj koji odlučuje da li će biti podignute optužbe protiv Hantera Bajdena. Sam Vajs i državni tužilac Merik Garland negirali su Šeplijevo svedočenje pod zakletvom.

Tokom vikenda, Politico je otkrio da je advokat Hantera Bajdena, Kris Klark, zvao ljude na najvišim nivoima Ministarstva pravde između oktobra 2022. i aprila 2023., rekavši im da će pozvati predsednika Bajdena kao svedoka odbrane u slučaju koje je pokrenulo Ministarstvo pravde. protiv njegovog sina, čime je naneo štetu ugledu odeljenja. Klark je takođe tvrdio da sve optužbe protiv Hantera Bajdena predstavljaju popuštanje pred političkim pritiskom republikanaca i bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Na kraju je, primetio je Politiko, Klark stupio u kontakt sa zamenikom zamenika državnog tužioca Bredlijem Vajnšajmerom i izneo svoj slučaj za sporazum o priznanju krivice, insistirajući na najjačim mogućim garancijama imuniteta.

Dve optužbe za poresku prevaru i prekršaj za vatreno oružje su povezani sa otkrićima laptopa Hantera Bajdena ostavljenog u radionici u Delaveru. Iako je FBI dobio sadržaj računara 2019. godine, postojanje laptopa je javno objavljeno tek u oktobru 2020., uoči predsedničkih izbora u SAD. Bajdenova kampanja je organizovala 50 bivših američkih špijuna da je osude kao „rusku dezinformaciju“ i priča je brzo cenzurisana – zajedno sa njenim izdavačem, Njujork postom.

Džo Bajden je negirao bilo kakvu nepravdu, dok je Hanter na kraju priznao da je laptop bio njegov, ali da je bio previše na kokainu da bi se setio većeg dela svog života u to vreme.