Vučić u Atini: EU priprema program ekonomskog rasta za Zapadni Balkan, Srbija i Ukrajina uzajamno poštuju princip teritorijalnog integriteta

Vučić u Atini: EU priprema program ekonomskog rasta za Zapadni Balkan, Srbija i Ukrajina uzajamno poštuju princip teritorijalnog integriteta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Atini da su evropski zvaničnici ponovili značaj tzv. agende rasta, te da su pripremili program rasta za Zapadni Balkan. Tu očekujemo podršku i podstrek kroz razne programe, kao i dodatni novčani priliv, rekao je predsednik Vučić. Poručuje da je sa Volodimirom Zelenskim imao iskren i prijateljski razgovor, te da veruje da neće biti promene u stavu Ukrajine kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije.

Naše je da nastavimo evropski put i da vidimo šta naša zemlja može da ima od toga, rekao je predsednik Aleksndar Vučić u Atini, gde prisustvuje samitu lidera Zapadnog Balkana i evropskih zvaničnika .

Vučić je istakao da je samit u Atini prilika da se razgovara sa evropskim čelnicima, da se razmenjuje iskustvo o evrpskom putu zemalja Zapadnog Balkana i njihovoj budućnosti.

“Za ljude u Srbiji važno je da smo razgorarali sa Ursulom fon der Lajen sinoć i ona, i Mišel su ponovili značaj tzv. agende rasta i kako EU za oktobar mesec priprema program rasta za zemlje Zapadnog Balkana, šta možemo da uradimo da unapredimo ekonomske performanse i tu očekujem osim kroz podršku različitim programima, subvencijama, podstrek i daodatni novčani priliv za zemlje Zapadnog Balkana“, rekao je Vučić i istakao da to u današnje vreme veoma znači.

Naveo je da je neformalna večera bila u, kako kaže, pomalo čudnom formatu. Objasnio je da su sa izuzetkom Edija Rame, bili prisutni lideri Zapadnog Balkana u formatu “pet plus jedan“, ali da su Samitu prisustvovali i hrvatski premijer Andrej Plenković, bugarski, rumunski premijer, kao i predsednica Moldavije i predsednik Ukrajine.

Naveo je da se u decembru može očekivati i više od pukog datuma za otpočinjanje pregovora o ulasku Moldavije i Ukrajine u EU.

“Za nas je važno da sagledamo šta možemo da radimo sa EU, važno je ono šta su rekli o jedinstvenom ekonomskom tržištu, to nije lako ali je strahovito važno za nas. Dodatno bi podstaklo rast u našoj zemlji, bili bismo privlačniji stranim investitorima“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je imao otvoren i iskren razgovor sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim koga je interesovalo šta je to i kako naši građani misle.

„Ja sam rekao da kada je reč o pitanju teritorijalnog integriteta Srbija za razliku od drugih iskrena i podržava teritorijalni integritet Ukrajine. To je bio iskren, prijateljski razgovor i nadam se da ćemo da uspemo da nastavimo da razvijamo saradnju sa zemljom koja nikada ništa nije loše uradila Srbiji. Verujem i da neće biti promena u stavu Ukrajine kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije, i to je bio veliki posao koji smo uradili“, rekao je Vučić.

Kada je reč o tekstu Deklaracije usvojene u Atini, prema rečima predsednika Srbije svi su tražili oštar i jasan narativ kada je reč o sankcijama prema Rusiji, ali je, kako kaže, zamolio i uspeo da izdestvuje da se u tekstu ne nađe ono što se protivi interesima i politici naše zemlje.

„Postoje stvari za koje mi nismo spremni u ovom trenutku da se opredelimo, i ne želimo da se opredelimo. Mi ne možemo da govorimo o tome ko je zločinac, mi ne možemo da budemo tužioci i sudije. Koliko smo mogli da zaštitimo svoje interese, mi smo to uradili“, rekao je Vučić.