Tramp ima vodeću ulogu u Ajovi uoči glasanja republikanaca 2024

Tramp ima vodeću ulogu u Ajovi uoči glasanja republikanaca 2024

Bivši američki predsednik Donald Tramp ima vodeću prednost u odnosu na svoje republikanske rivale u državi Ajova, gde partijsko takmičenje za predsedničke nominacije počinje u januaru, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja objavljeno u ponedeljak.

Istraživanje Des Moines Register/NBC Nevs/Mediacom među verovatnim strankama republikanaca iz Ajove pokazuje da Tramp ima podršku od 42%, dok je guverner Floride Ron DeSantis sa 19% i američki senator Tim Skot na trećem mestu sa 9%.

Drugi republikanski kandidati na prepunom terenu koji imaju za cilj da se bore protiv demokratskog predsednika Džoa Bajdena na izborima u novembru 2024. registrovani su sa manjim jednocifrenim brojevima.

Uprkos tome, J. Ann Selzer, veteran ankete iz Ajove čija je firma sprovela istraživanje, rekla je da trka nije rešena i da bi mogla biti „bliža nego što se na prvi pogled čini“.

Većina — ili 52 odsto — reklo je da imaju prvi izbor za predsednika, ali da se ipak mogu ubediti da podrže drugog kandidata, dok je 40 odsto reklo da su se odlučili.

Među Trampovim pristalicama, međutim, 66 odsto je reklo da je njihov glas utvrđen, dok je 34 odsto reklo da bi mogli da budu ubeđeni da promene mišljenje.

Četiri Trampove optužnice pokazale su malo znakova odvraćanja njegovih pristalica. Anketa je pokazala da 65 odsto verovatnih republikanskih poslanika ne misli da je Tramp počinio ozbiljne zločine, u poređenju sa 26 odsto koji su verovali da jeste.

Anketa je sprovedena od 13. do 17. avgusta, što se poklopilo sa vestima od 14. avgusta da je velika porota Džordžije podigla optužnicu u kojoj ga optužuje za napore da poništi svoj izborni poraz od Bajdena 2020. godine.

Istraživanje je došlo uoči prve republikanske primarne debate u sredu, za koju je Tramp rekao da će preskočiti, navodeći svoju veliku prednost u anketama.

Nacionalna anketa CBS-a u nedelju pokazala je da je Tramp preferirani kandidat za 62 odsto republikanskih glasača, dok je DeSantis zaostao sa 16 odsto.