Berbok želi brzu odluku Nemačke da Ukrajini obezbedi rakete Taurus

Berbok želi brzu odluku Nemačke da Ukrajini obezbedi rakete Taurus

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok smatra da odluku da se Ukrajini isporuče rakete dugog dometa Taurus treba doneti što pre, jer je svaki dan važan.

Kako piše „Evropska pravda” pozivajući se na DPA, Berbok je to rekao u ponedeljak na konferenciji za novinare u Berlinu.

Odgovarajući na pitanje da li će podržati isporuku Taurusa Ukrajini što je pre moguće, šef nemačkog ministarstva spoljnih poslova je rekao: „Ono što teži svakog dana je ono što smo, verujem, morali da osetimo u poslednjih godinu i po dana. .“

Odvojeno, Burbok je pomenuo i odluku Danske i Holandije da nakon vežbi predaju Ukrajini borbene avione F-16, nazvavši to „velikim danom za Ukrajinu i, shodno tome, velikim danom za Evropu“.

Ona je naglasila da se svakog dana podseća na surovost ruskog rata protiv Ukrajine.

„I u proteklih godinu i po dana bili smo svedoci koliko je naša vojna podrška zaista važna za samoodbranu Ukrajine… I sa ove tačke gledišta, proučavamo sve dalje zahteve Ukrajine da joj omogućimo da zaštiti sopstvene stanovništva“, rekao je Berbok.

Rakete Taurus spadaju u najsavremenije oružje nemačkog ratnog vazduhoplovstva. Karakteristike Taurusa su slične krstarećim raketama Storm Shadov, koje su Ukrajini već dostavile Velika Britanija i Francuska (gde su poznate pod imenom SCALP).

Istovremeno, raketa je u stanju da gađa ciljeve i dalje, na udaljenosti do 500 kilometara, zahvaljujući modernijem mlaznom motoru, bez ulaska letelice u vazdušni prostor neprijatelja. Bik leti brzinom od skoro 1.000 km/h i veoma je nisko, manje od 50 metara iznad zemlje, tako da može biti nevidljiv za neprijateljske radare.

Prema pisanju Špigla, trenutno su u toku poverljivi pregovori sa predstavnicima odbrambene industrije u vezi sa transferom projektila, pošto kancelar Olaf Šolc želi da izvrši tehničke izmene na projektilima kako bi Kijev onemogućio udar na rusku teritoriju, što se ne tiče okupirani Krim Ruske Federacije.