Australija će kupiti američke rakete Tomahavk kako bi povećala sposobnost za udare dugog dometa

Australija će kupiti američke rakete Tomahavk kako bi povećala sposobnost za udare dugog dometa

Australija će potrošiti 1,3 milijarde australskih dolara (833 miliona dolara) na jačanje svojih sposobnosti za udare dugog dometa pošto je u ponedeljak finalizirala ugovor o kupovini više od 200 krstarećih raketa Tomahavk od Sjedinjenih Država, piše Rojters.

Australija će biti samo jedna od tri nacije koje će imati Tomahavke zajedno sa SAD i Britanijom, rekao je ministar odbrane Ričard Marles.

„Ulažemo u sposobnosti koje su naše odbrambene snage potrebne da drže naše protivnike u opasnosti dalje od naših obala i da Australijance sačuvamo u složenom i neizvesnom svetu u kome danas živimo“, naveo je Marles u saopštenju.

Američki Stejt department je u martu odobrio prodaju Tomahavka, koji imaju domet od 1.500 km, ali u to vreme nije naznačio da je ugovor potpisan ili da su pregovori zaključeni.

Verzija projektila lansirana sa broda, koju proizvodi RTKS Corp (RTKS.N), biće raspoređena na razaračima klase Hobart Kraljevske australijske mornarice, rekao je on.

Australija kaže da treba da unapredi svoje odbrambene snage jer Kina preduzima najveće vojno jačanje od kraja Drugog svetskog rata.

Ranije ove godine dogovorili su se da rade sa Sjedinjenim Državama i Britanijom na razvoju flote podmornica na nuklearni pogon.

Pored Tomahavka, Australija bi potrošila oko 431 milion australskih dolara za kupovinu više od 60 naprednih raketa protiv radijacije od Sjedinjenih Država, rekao je ministar odbrane.

Protivtenkovske vođene rakete dugog dometa takođe bi bile kupljene za borbena izviđačka vozila australijske vojske Boker po ugovoru vrednom više od 50 miliona australijskih dolara.

Tomahavk je objavljen nekoliko dana nakon što su SAD odobrile moguću prodaju Australiji M142 visoko pokretnih artiljerijskih raketnih sistema (HIMARS) za 975 miliona dolara.