Gradonačelnik: Ruska vojska sprečila napad dronom na Moskvu

Gradonačelnik: Ruska vojska sprečila napad dronom na Moskvu

Vazdušna odbrana oborila je najmanje jednu neprijateljsku bespilotnu letelicu koja je krenula ka Moskvi, rekao je gradonačelnik Sergej Sobjanin u nedelju ujutro, pohvalivši ministarstvo odbrane za besprekoran posao u sprečavanju još jednog pokušaja napada na rusku prestonicu.

„Noću je pokušano da se iz južnog pravca dron doleti ka Moskvi. Zaustavile su ga snage PVO“, napisao je Sobjanin na Telegramu u 4.34 po lokalnom vremenu, ne pojašnjavajući tačnu lokaciju na kojoj je bespilotna naprava presretnuta.

Jugozapadni i južni međunarodni aerodromi Moskve Vnukovo i Domodedovo nakratko su obustavili sve letove iz predostrožnosti u vreme incidenta.

Otprilike u isto vreme, nekih 450 kilometara južno od prestonice, bespilotna letelica pala je na krov železničke stanice u gradu Kursku, razbila nekoliko prozora i izazvala manji požar i povredila najmanje ljude iz vatrenog oružja krhotinama stakla.

Ministarstvo odbrane tek treba da da komentar, tako da ostaje nejasno da li su incidenti bili deo istog koordinisanog napada dronom.

Poslednjih nedelja Ukrajina je pojačala svoje pokušaje da gađa Moskvu udarima bespilotnih letelica, koji su uglavnom bili neuspešni. Ruski pogranični regioni Kursk, Brjansk i Belgorod takođe su često bili granatirani artiljerijom i napadnuti dronovima otkako je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022.

Ukrajina je u petak ujutru ponovo gađala poslovni kvart ruske prestonice, pri čemu je najmanje jedan dron presretnut i oboren u blizini višespratnica u Moskvi, pri čemu nije bilo žrtava ili veće štete.