Pretklinička ispitivanja pokazuju da trombociti mogu da repliciraju prednosti vežbanja u mozgu

Pretklinička ispitivanja pokazuju da trombociti mogu da repliciraju prednosti vežbanja u mozgu

Pretklinička ispitivanja istraživača Univerziteta u Kvinslendu otkrila su da injekcija specifičnog krvnog faktora može replicirati prednosti vežbanja u mozgu.

Dr Odette Leiter i dr Tara Valker sa Instituta za mozak u Kvinslendu predvodile su tim koji je otkrio da trombociti, male krvne ćelije ključne za zgrušavanje krvi, luče protein koji podmlađuje neurone kod ostarelih miševa na sličan način kao fizička vežba. Studija je objavljena u Nature Communications.

„Znamo da vežbanje povećava proizvodnju novih neurona u hipokampusu, delu mozga važnom za učenje i pamćenje, ali mehanizam nije jasan“, rekao je dr Leiter.

„Naše prethodno istraživanje je pokazalo da su trombociti uključeni, ali ova studija pokazuje da su trombociti zapravo potrebni za ovaj efekat kod starijih miševa.“

Istraživači su se fokusirali na ekserkine, biološka jedinjenja koja se oslobađaju u krvotok tokom vežbanja, za koja se veruje da stimulišu odgovor u mozgu izazvan vežbanjem.

„Otkrili smo da ekserkin CKSCL4/Faktor trombocita 4 ili PF4, koji se oslobađa iz trombocita nakon vežbanja, dovodi do regenerativnih i kognitivnih poboljšanja kada se ubrizgava u ostarele miševe“, rekao je dr Leiter.

Dr Voker je rekao da nalazi imaju značajne implikacije na razvoj intervencija sa lekovima.

„Za mnoge ljude sa zdravstvenim problemima, problemima sa mobilnošću ili poodmaklim godinama, vežbanje nije moguće, tako da je farmakološka intervencija važna oblast istraživanja“, rekla je ona.

„Sada možemo ciljati trombocite da promovišemo neurogenezu, poboljšamo spoznaju i suprotstavimo se kognitivnom padu povezanom sa starenjem.

Istraživači su rekli da je sledeći korak testiranje odgovora kod miševa obolelih od Alchajmerove bolesti, pre nego što pređu na ispitivanja na ljudima.

„Važno je napomenuti da ovo nije zamena za vežbu“, rekao je dr Voker.

„Ali to bi moglo pomoći veoma starijim osobama ili nekome ko je imao povredu mozga ili moždani udar da poboljšaju spoznaju.“