Naučnici identifikuju skriveni obrazac svesti u mozgu pacijenata u komi

Naučnici identifikuju skriveni obrazac svesti u mozgu pacijenata u komi

Naučnici su koristili napredne tehnike snimanja da identifikuju moždanu aktivnost i regione povezane sa kognitivno motornom disocijacijom (CMD) ili „skrivenom svešću“. CMD je stanje u kome osoba izgleda komatozno i ne reaguje, dok iznutra pokazuje znake svesne moždane aktivnosti.

Nalazi, koje je izvestio tim sa Univerziteta Kolumbija u SAD, mogu pomoći lekarima da lakše identifikuju CMD u budućnosti i bolje prilagode tretmane za ljude koji mogu da razumeju šta im se govori, ali ne mogu da odgovore na to.

CMD se javlja kod oko 15-25 procenata ljudi sa povredama mozga usled traume glave, krvarenja u mozgu ili srčanog zastoja. Kod ovih pacijenata, nešto se prekida između instrukcija koje dolaze iz mozga i mišića potrebnih za izvršavanje tih instrukcija.

„Koristeći tehniku koju smo razvili pod nazivom bi-clustering analiza, uspeli smo da identifikujemo obrasce povrede mozga koji se dele među pacijentima sa CMD-om i u suprotnosti sa onima bez CMD-a“, kaže biostatičar Ki Shen sa Univerziteta Kolumbija.

Elektroencefalogrami (EEG) su korišćeni da bi se sagledala aktivnost mozga 107 učesnika u studiji kada su zamoljeni da izvode jednostavne pokrete, pri čemu je 21 osoba identifikovana da ima CMD.

Ovo je praćeno skeniranjem magnetne rezonance (MRI) i tehnikama mašinskog učenja kako bi se uočili obrasci koji odgovaraju CMD-u sa određenim regionima mozga i aktivnostima.

Svi pacijenti sa CMD-om imali su netaknute moždane strukture povezane sa uzbuđenjem i razumevanjem komande, što sugeriše da se verbalna uputstva zaista mogu čuti i razumeti. Međutim, postojale su strukturne praznine u regionima u vezi sa fizičkom akcijom, objašnjavajući nemogućnost kretanja kao odgovor.

Potrebno je više istraživanja da bi se ove tehnike fino podesile i preciznije uočile CMD putem skeniranja mozga, ali bi to na kraju moglo dati zdravstvenim radnicima mogućnost da postave tačniju dijagnozu. Štaviše, može pomoći da se identifikuju pacijenti koji imaju najbolje šanse za oporavak.

Krajnji cilj je da ova vrsta analize i detekcije bude dostupna svuda gde se leče povrede mozga, korišćenjem EEG i MRI skeniranja, i dublje znanje o tome koje vrste oštećenja mozga zapravo utiču na svest.

Istraživanja se nastavljaju u pomaganju ljudima koji su zaglavljeni u stanjima sličnim komi, a jedan od načina da se poboljšaju tretmani je da se bolje razume koji nivo svesti imaju pacijenti.

„Naša studija pokazuje da je moguće otkriti skrivenu svest korišćenjem široko dostupnih strukturalnih slika mozga, pomerajući otkrivanje CMD za korak bliže opštoj kliničkoj upotrebi“, kaže neurolog Jan Klasen sa Univerziteta Kolumbija.