Kim Džong Un posećuje poljoprivredna zemljišta pogođena tajfunom

Kim Džong Un posećuje poljoprivredna zemljišta pogođena tajfunom

Severnokorejski lider Kim Džong Un izvršio je inspekciju poljoprivrednih površina pogođenih tajfunom, javili su državni mediji u petak, nakon što je tropska oluja Kanun prošle nedelje zahvatila Korejsko poluostrvo usred sve veće zabrinutosti zbog krize sa hranom u ovoj povučenoj zemlji, piše Rojters.

Kim je pohvalio napore vojske da spase useve i rekao da su trupe mobilisane zato što ne mogu da izgube deo poljoprivrednog zemljišta „zbog prirodnog divljanja na poljoprivrednom frontu koji je direktno povezan sa životom ljudi“, prenela je novinska agencija KCNA.

Sever je pretrpeo ozbiljnu nestašicu hrane poslednjih decenija, uključujući glad tokom 1990-ih, često kao rezultat prirodnih katastrofa. Međunarodni stručnjaci upozorili su da je zatvaranje granica tokom pandemije COVID-19 pogoršalo stvari.

„On se postarao da helikopteri i laki transportni avioni vazduhoplovnih jedinica… budu mobilisani kao korak ka poboljšanju rasta useva na poplavljenim poljima i lično organizovao i komandovao radom na prskanju pesticida“, navodi se u izveštaju.

Kanun, koji je sa tajfuna smanjen na tropsku oluju, prošle nedelje je pao na Korejsko poluostrvo, što je navelo južnokorejske vlasti da evakuišu više od 14.000 ljudi i zatvore škole u ​​oblastima pogođenim poplavama.